Skuffende eksporttal spreder frygt for dyb kinesisk nedtur

Efter en uge i grønt er de asiatiske markeder blodrøde tirsdag. Forklaringen skal findes i Kina, hvor eksporttal fra februar sender rystelser igennem markederne.

Med hiv og sving lykkedes det de kinesiske markeder at lukke i plus for sjette dag i træk. Skuffende eksportal fra februar havde ellers sendt markederne i minus. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG

Festen varede fem dage i denne omgang for de asiatiske investorer, efter de mest toneangivende markederne i Asien tirsdag røg i minus for første gang i knap en uge. De seneste timer har kurserne dog stabiliseret sig, og noget tyder på, at de lukker i et beskedent plus.

På børsen i Shanghai synes det dog ansporet af opkøb på falderebet i de to statslige selskaber PetroChina og Industrial og Commercial Bank of China - to selskaber som længe har været anset som den kinesiske stats foretrukne opkøbsmulighed, når markedet skal stabiliseres.

Årsagen til de indledende fald kom fra kinesiske eksporttal fra februar, der på brutal vis indkapsler den dystre virkelighed, kinesisk økonomi befinder sig i. Kinas eksport faldt således 25,4 procent i februar sammenlignet med året før, mens importen aftog for 16. måned i streg, fremgår det af tal fra Bloomberg.

Det hører dog med til historien, at det kinesiske nytår - der holder butikker og institutioner lukket en uge - faldt i februar i år, hvilket kan forklare en del af opbremsningen, men ifølge analytikere ikke hele faldet, og den negative stemning ventes at forplante sig på de europæiske markeder, når de åbner i løbet af de kommende timer.

I januar faldt eksporten med 11,2 procent sammenlignet med året før, og med de seneste tal fra februar kan Kina notere et fald i eksporten for 8. måned i streg.

Alt tyder på, at det kommunistiske regeringsparti står over for en række svære beslutninger i løbet af det kommende år, og i sidste uge forlød det, at man fra centralt hold planlægger at fyre op mod seks millioner i industrien, der er hårdest ramt af den faldende efterspørgsel fra udlandet.

Samtidig viser tal for den kinesiske vækst entydigt, at Kina er på vej ned i gear.

For at stimulere væksten planlægger regeringen at øge budgetunderskuddet i 2016.

På markedet har det været de kinesiske transportselskaber, der er blevet straffet hårdest af de skuffende tal, og virksomheder som China International Marine Containers Co, Air China og China Shipbuilding Industri Co.  er blandt dem, der kunne notere de største tab.

Det økonomiske suk i Kina bliver yderligere forstærket af gisninger om, at den kinesiske regering vil forsøge at kølne ejendomsmarkedet, skriver Wall Street Journal. Regeringer i landets mange provinser har længe forsøgt at stimulere ejendomsmarkedet ved at lempe kravene til udbetaling i forbindelse med huskøb, hvilket har øget frygten for økonomiske tømmermænd af den karat, de amerikanske sub-prime lån foranledigede op til finanskrisen.