Skrøbelig normalitet i Grækenland

Så fik Grækenland åbnet bankerne. Kapitalkontrollen er man ikke sluppet af med, og et nyt kriselån blev mandag omgående overført til kreditorerne.

Utålmodige grækere venter på, at Piræus Banks filial i Iraklio på Kreta skal genåbne efter tre ugers lukning som følge af den græske eurokrise. Foto: Stefanos Rapanis /Reuters
Læs mere
Fold sammen

Grækenland tog mandag et par skridt tilbage til normaliteten, da bankerne genåbnede, og landet betalte to forfaldne ydelser til IMF og ECB på i alt 6,25 milliarder euro.

Men normaliteten er skrøbelig. Selv om bankfilialerne nu lukker kunder ind for første gang i tre uger, så er kapitalkontrollen stadig i kraft: Man kan stadig ikke overføre penge til udlandet. Og man kan stadig ikke hæve ubegrænset med kontanter. Den daglige tildeling på 60 euro er dog nu afløst af en ugentlig på 420 euro, så man ikke behøver at stille sig i kø hver dag.

Det afholdt dog ikke mandag grækerne fra at stille sig i kø ved de genåbnede bank-filialer, som var de ikke helt sikre på, hvor længe de nye forhold mon ville vare. Journalister på stedet fortæller, at køerne især bestod af pensionister og af små forretningsdrivende, som skulle betale regninger eller indsætte checks.

Fondsbørsen i Athen er stadig lukket. Og mandagens betalinger var kun mulige, fordi EU har bevilget Grækenland et midlertidigt lån, en mellemfinansiering på 7,16 mia. euro, frem til der er forhandlet en ny hjælpepakke. Dermed er også Danmark blevet långiver til Grækenland, omend kun indirekte og rent formelt, for mellemfinansieringen ydes af hele EUs budget. Eurolandene har dog på forhånd garanteret at dække ethvert tab for ikke-eurolande, så Danmark løber ingen risiko.

Grækenland kom bagud med betalingerne til IMF i juni, da premierminister Tsipras forlod forhandlingerne med EU for at udskrive folkeafstemning. Betalingen til ECB har været imødeset som den yderste og endelige deadline, hvor selve landets finanssektor kunne kollapse.

To år for Cypern

Mandag betød også de første synlige resultater af den lovpakke, som Grækenland måtte haste igennem i sidste uge for at få mellemfinansieringen. Momssatserne på blandt andet restaurationsbesøg og en række madvarer er nu sat op fra 13 til 23 procent.

Sidste uges lovpakke var kun første del af det arbejde, som Grækenland skal gøre bare for at komme i forhandlinger om en ny hjælpepakke. Anden del er en reform af retsvæsenet, som eurolandene kræver, at Grækenland skal have vedtaget senest onsdag.

Vejen tilbage til fuld normalitet kan blive lang, for når først et land har indført kapitalkontrol, er det svært at genskabe folks tillid til, at de fremover kan få lov at hæve deres penge, når de vil. Cypern måtte indføre kapitalkontrol i marts 2013 pga. en bankkrise. Bankkrisen blev overstået på en måned. Men først i april i år lykkedes det at slippe af med de sidste kapitalbegrænsninger.