Skrappere visumkrav til USA

Forretningsmænd på længere ophold i USA, udstationerede ansatte, kunstnere og studerende er blandt dem, der fremover får taget fingeraftryk og fotos ved den amerikanske immigrationsskranke. Kontrollen skærpes som led i terrorbekæmpelsen.

Læs mere
Fold sammen
NEW YORK

Normalt kan danskere rejse ind i USA uden visum. Men kun i tre måneder.

Vil en entreprenant forretningsmand søge lykken for eksempel et halvt år i Guds eget land, skal der et visum til. Enkelte kategorier - blandt andre udøvende kunstnere og journalister - skal også have visum, og det samme skal studerende og folk, der udstationeres i USA for at arbejde. Sidste år var der 6.500 sådanne danskere.

De vil fremover blive omfattet af amerikanernes skærpede kontrol, som netop er trådt i kraft. Det betyder, at allerede når de søger visum, får de taget deres fingeraftryk. Ved indrejsen bliver de fotograferet og får igen taget fingeraftryk, som så bliver sammenlignet med de tidligere. Når de rejser ud igen, skal de igen aflevere fingeraftryk, så myndighederne kan kontrollere, at der virkelig er tale om den samme person. De rejsendes identitet kontrolleres også i forhold til en terror- og kriminalitetsdatabase.

En nat i håndjern
De nye visumregler er led i de amerikanske myndigheders antiterrorforanstaltninger, som er blevet stadigt skrappere og med langt voldsommere konsekvenser end før.

Sidste forår beskrev Berlingske Tidende den oplevelse, som Lasse Fischer - faglig sekretær i Dansk Musikerforbund og medlem af bandet »Clowns« - havde i december 2002, da han rejste til USA men måtte vende om.

»Computeren viste, at jeg var blevet 19 dage mere i USA, end jeg måtte, i 1993. Jeg har ellers været i USA mange gange siden, men ikke denne gang,« fortalte han.

Lasse Fischer måtte tilbringe en nat i håndjern i J.F. Kennedy lufthavnen og så tage det første fly tilbage til København.

Mange danskere har i årenes løb set stort på datoerne for deres USA-ophold, men i dag tages sådanne småforseelser anderledes alvorligt end før. Som i Fischers tilfælde kan de betyde, at man ikke kan få lov at rejse ind igen.

Bush viser blød side
Rejsende uden visumpligt kan også se frem til ændringer. USA kræver såkaldt biometriske informationer i passene, og fra oktober indfører Danmark et nyt pas, der ud over det almindelige foto indeholder en elektronisk version af billedet. Man kan dog stadig gæste USA, hvis ens pas er fra 1997 eller senere, mens ældre pas kan give problemer.

De amerikanske myndigheder mener, at de nye regler vil gøre det nemmere for legitime rejsende at besøge USA, og man gør meget ud af at forsikre omverdenen om, at landet ikke er blevet ugæstfrit.

Præsident George W. Bush foreslog i går nye regler, der vil lovliggøre mange af landets illegale immigranter, ligesom han foreslog at øge antallet af midlertidige arbejdsvisa og såkaldte grønne kort, der giver permanent arbejds- og opholdstilladelse.