Skotske politikere vil splitte dansk milliardærs jordbesiddelser

Den danske milliardær bag Bestseller-koncernen, Anders Holch Povlsen, er med 89.000 hektar jord den største jordejer i Skotland. Men han risikerer nu at komme i skudlinjen hos den skotske regering, der vil opbryde milliardærers monopol på skotsk natur.

Anders Holch Povlsen, ejer af Bestseller, er den største landejer i Skotland, og nu vil han omdanne sine store jordbesiddelser til mere vild natur. Beslutningen kommer i kølvandet på en kritisk rapport fra den skotske regering om de mange milliardærer, der sidder på store andele af land og dermed skaber et monopol på den skotske natur. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Bestseller Hans Christi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udover at være mangemilliardær og personen bag Bestseller-koncernen ejer den danske forretningsmand Anders Holch Povlsen også en række ejendomme og en stor andel af Skotland. Så meget ejer han, at han faktisk er den største landejer i Skotland. Og nu skal de mange landbesiddelser i det skotske højland omdannes til vild natur, så kommende generationer også kan nyde godt af det.

Det skriver The Guardian.

»Vi har ambitioner om at være engagerede i fællesskabet. Det er ikke landeje bare for landejes skyld,« siger Tim Kirkwood, der er leder for Anders Holch Povlsens selvstændige selskab i Skotland, kaldet Wildland, til avisen.

Ejer mere end skotske hertuger

Helt konkret ejer Anders Holch Povlsen, der er god for 51,1 mia. kr. og er nr. tre på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste, over 89.000 hektar land i Skotland. Det svimlende antal af hektarer inkluderer elleve godser og sågar et slot nær Loch Ness, kaldet Aldourie Castle. Dermed overgår den danske milliardær selveste Hertugen af Buccleuch, Richard Scott, der »kun« kan mønstre lidt over 87.000 hektar land, skriver The Scotsman.

Anders Holch Povlsen startede med at udvide sine besiddelser i Skotland allerede i 2006, hvor han for 7,9 mio. pund opkøbte Glenfeshie, et gods på over 16.000 hektar beliggende i Cairngorms National Park i det nordøstlige Skotland. To år senere spenderede han yderligere 15,5 mio. pund på det over 9.300 hektar store Braeroy gods nær Fort William i de vestlige højlande. Mellem 2011 og 2016 blev omkring syv godser opkøbt af milliardæren, skriver The Daily Mail. Avisen skriver yderligere, at Anders Holch Povlsen har brugt over 70 mio. pund på at opkøbe land i de skotske fjelde.

Samlet set ejer Anders Holch Povlsen mere i land end Hertugerne af Atholl, Northumberland og Westminster, og samtidig slår han tilmed Prinsen af Wales, der ejer over 52.000 hektar land samlet. Dermed kan Anders Holch Povlsen med rette bryste sig af at være den største jordbesidder i Skotland såvel som i Storbrittannien, skriver The Daily Mail.

Anders Holch Povlsens naturprojekt med sine besiddelser går i sin enkelthed ud på at foretage Storbritanniens hidtil største genplanting af skov – ifølge The Daily Mail er genplantningen en del af et langstrakt projekt med 200 år i kikkerten, og efter estimaterne vil det koste omkring 10 mio. pund om året. Anders Holch Povlsen har også tidligere luftet ideen om at reintroducere ulve og losser i landskabet, skriver The Daily Mail.

Socialt ætsende monopol

Står det dog til flere politikere i det skotske parlament skal Anders Holch Povlsen og andre mangemilliardærer ikke få lov til at eje så meget land. Med så mange milliardærer, der ejer store andele land i Skotland, har landet desperat brug for omfattende landreformer, siger lederen af det skotske Labour Party, Richard Leonard, til The Scotsman.

»Det kan ikke være rigtigt, at så meget land, og dermed den rigdom og magt, der følger med det, kan være koncentreret i så få hænder. Vi har brug for landeje for de mange, ikke for de få,« siger han.

Og ifølge The Guardian er den venstreorienterede politiker ikke alene med sine bekymringer. En kommission nedsat af regeringen offentliggjorde for nyligt en rapport over de mange milliardærer, nationale såvel som internationale, der sidder på store mængder land i Skotland. Kommissionen fandt, ifølge avisen, at når landet ejes af få aktører, inklusiv milliardærer og andre private ejere, udgør det et monopol på naturen, hvilket går imod offentlighedens interesser. Rapporten betegner sådan et monopol som »socialt ætsende« på de nærliggende fællesskaber, skriver The Guardian.

»I nogle dele af Skotland ser det ud til, at koncentreret landeje forårsager betydningsfuld og langvarig skade på de berørte fællesskaber,« skriver rapporten ifølge avisen.

Derfor anbefaler kommissionen, at man opbryder milliardærernes monopol og pålægger ejerne at fremlægge deres planer for bestyrelse og vedligeholdelse af landandelene. Desuden bør man også undersøge tilfælde, hvor landejere misbruger deres magt, for at forhindre lignende hændelser i fremtiden, skriver rapporten endvidere. Det skotske parlament skal torsdag drøfte og tage stilling til kommissionens forslag, skriver The Guardian.

Ifølge Tim Kirkwood vil det dog være en dårlig idé at splitte milliardærernes jordbesiddelser op, da Wildland i forvejen møder mange af kommissionens anbefalinger i dets skotske andele, men også fordi det ville gå imod virksomhedens naturplaner.

»Det er meget sværere at gøre det med et fragmenteret ejerskab, hvor hver eneste ejer skal være plaget til at samarbejde,« siger Tim Kirkwood til The Guardian.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Anders Holch Povlsen og Wildland. Anders Holch Povlsen har på nuværende tidspunkt ikke ønsket at kommentere sagen yderligere, da han ikke mener, han er den rette talsperson i forhold til Wildlands aktiviteter i Skotland. Hos Wildland understreger Tim Kirkwood, at man er et selvstændigt selskab, og at man er meget positivt og konstruktivt indstillet overfor kommissionens rapport og ønsker en sund udvikling i et tæt samarbejde med alle parter inklusive lokalsamfund og andre landejere.