Skotske kapitalforvaltere banker op på børsen efter kæmpe fusionsplan

Der er svimlende beløb i spil, når kapitalforvalterne Standard Life og Aberdeen Asset Management går sammen i en fusion.

Foto: ANDY BUCHANAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag morgen har de to selskaber bekræftet, at de har tænkt sig at fusionere.

De to selskaber havde fredag ved børslukketid en kombineret børsværdi på 11,3 mia. pund - eller 97 mia. kr. - og de har til sammen hele 660 mia. pund under forvaltning - svarende til knap 5700 mia. kr.

Men i den tidlige børshandel mandag øger investorerne værdierne yderligere ved at sende Aberdeen-aktien op med 7,5 pct. og Standard Life i vejret med 9,2 pct. efter få minutter.

Fusionen sker ved en sammenlægning af de to aktieselskaber, så ejerne af Standard Life kommer til at sidde på to tredjedel af det nye selskab, og Aberdeens aktionærer får den resterende tredjedel.

Sammenlægningen kommer til at betyde nedskæringer i første omgang, fortæller Aberdeen-chef Martin Gilbert til BBC. Der er dog ikke sat tal på besparelserne endnu, og håbet er også i den lange bane at øge den samlede størrelse for at konkurrere med giganter som Blackrock.

Det samlede selskab vil fortsat være børsnoteret i London men have hovedsæde i Skotland, fremgår det. I dag har Standard Life adresse i Edinburgh, mens Aberdeen hører hjemme i den by, firmaet er opkaldt efter.