Skiold er kørt fast i Rusland

En af Danmarks store producenter af inventar til svinestalde, Skiold i Nordjylland, er kørt fast i Rusland, og salget er faldet drastisk. Danmarks ambassadør peger på, at der stadig er muligheder for dansk erhvervsliv i Rusland.

Rusland har indledt en charmeoffensiv for at få både russiske og europæiske landmænd til at investere i landbrug, f.eks. opdræt af svin i Rusland.

Det bør ifølge optimister smitte af på danske producenter af udstyr som for eksempel stald-inventar. Men spørger man en af Danmarks store producenter af inventar til svinestalde, Skiold i Sæby i Nordjylland, om den aktuelle ordrebog og mulighederne i Rusland, er svaret ganske nedslående.

»Rusland var tidligere vores største marked. Vi havde en årlig eksport på mellem 100 og 200 mio. kroner. I år er det begrænset, hvad vi har eksporteret til Rusland, og antallet af kunder er langt mindre end tidligere,« siger Samuel Waldorph, administrerende direktør i Skiold.

Virksomheden sælger altså stadigvæk noget i Rusland, men i øjeblikket er der kun gang i to projekter. Det ene er en ordre på levering af staldudstyr til godt 25 mio. kroner til en af Ruslands største fødevarevirksomheder.

Det er lykkedes Skiold at vinde ordren og udkonkurrere en hollandsk leverandør. Årsagen er, at Eksportkreditfonden, EKF, har kunnet tilbyde Skiolds kunde en attraktiv kredit.

Før den russiske økonomiske krise, der er forværret i kølvandet på den eskalerende øst-vest-krise, var Rusland absolut virksomhedens største marked, fastslår Samuel Waldorph.

Det er dog ikke så sort alt sammen i Rusland, mener Danmarks ambassadør i Moskva, Thomas Winkler.

»Tit og ofte siger jeg til dansk erhvervsliv, at der stadigvæk er muligheder i Rusland. Dem, der tror, at det er let i Rusland, tager jo fejl, for det har det aldrig været,« siger ambassadøren.

Godt nok er der færre penge, men der er stadig masser af penge i Rusland, fastslår Thomas Winkler.

»Det kan godt være, at det som følge af den russiske økonomiske krise og sanktionerne på grund af Krim og Ukraine for dele af dansk erhvervsliv er blevet sværere på mange områder i Rusland. Men i Danmark skal man have fokus på, at Rusland satser på landbrugsproduktion og opbygning af en egenproduktion. Mit budskab til dansk erhvervsliv er, at russerne har brug for vores maskiner og ekspertise. Det giver nye muligheder for levering af maskiner, udstyr og enzymer til russisk landbrug og fødevareindustrien«, siger Thomas Winkler.

Ambassadøren peger også på, at der går ganske store centrale russiske statsmidler til opbygning af en større landbrugs- og fødeproduktion.

»Rusland har brug for vores ekspertise. Jeg kan se, at der er ni danske virksomheder på den store årlige messe for fødevare- og landbrugsproduktion, der i disse dage foregår i Moskva,« siger Thomas Winkler.

Ruslands regering har en ambition om, at Rusland skal blive selvforsynende med svinekød. Det skyldes blandt andet, at landet på grund af importforbud mod fødevarer fra EU har hårdt brug for at sætte turbo på egenproduktionen.

Regeringen i Moskva har i rubler afsat, hvad der svarer til 24 milliarder kroner til at reducere den store import af blandt andet kød. Det gælder f.eks. direkte anlægsstøtte og rentesubsidier til investeringer i svinefarme, der skal nedbringe de tårnhøje russiske låneomkostninger.

Svinefarmere i Rusland får tårnhøje priser for svinekød, så de tjener gode penge.

Men i de seneste par år er der ikke blevet investeret så voldsomt i branchen, og det kan mærkes hos Skiold. Priserne på importeret udstyr og maskiner til svinesektoren i Rusland er steget kraftigt på grund af rublens voldsomme nedtur. Det bremser mange af de aktører, der vil udvide bedrifterne, mener Skiolds direktør.

»Antallet af projekter er begrænset, men der vil altid være enkelte af de kæmpestore mastodonter, der fortsat udvider deres farme. Vi ser ingen underskov af mindre projekter,« siger direktør Samuel Waldorph.

I foråret 2006 fik Skiold sin første kontrakt med en russisk kunde i hus. Efter få år voksede selskabets eksport til Rusland til 100 og 200 mio. kroner om året. Men sidste år dykkede eksporten til langt under det niveau. Skiolds samlede 2014-omsætning lå på 440 mio. kroner.