Skepsis over for G20s valutaaftale

Træerne vokser ikke ind i himmelen, bare fordi verdens 20 største økonomier siger, de vil stoppe valutakrigen - der er masser af smuthuller i aftalen.

G20-mødet i Moskva giver regeringsrepræsentanter fra verdens 20 største økonomier mulighed for at få fælles fodslag. Her ses Saudi Arabiens nationalbankdirektør Fahad Al-Mubarak (tv.) og finansminister Finance Minister Ibrahim til den officielle fællesfotografering lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KADOBNOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag over middag er det mest håndfaste, der er kommet ud af G20-landenes møde i Moskva, at verdens største økonomier vil afholde sig fra at bruge devaluering som middel til at vinde konkurrencefordele. Men selv den aftale er hullet som en si, lyder det advarende fra flere sider.

Det lyder ellers godt på papiret. Allerede fredag forlød det fra den russiske hovedstad, at regeringerne i de 20 tungeste økonomier på kloden vil gå langt for at styre fri af en valutakrig - hvor de enkelte lande bruger en kunstigt lav valuta til at vinde konkurrencefordele - idet en valutakrig er ufrugtbar for alle på den lange bane.

Problemet er bare, at formuleringerne, som de 20 lande er blevet enige om, er så vage, at de er særdeles åbne for fortolkninger.

Godt nok siger aftalen, at landene skal afstå fra at foretage indgreb, hvis formål alene er at devaluere deres valuta - men landene må gerne iværksætte økonomiske hjælpepakker, der skal booste væksten. Sagen er bare, at den slags økonomiske hjælpepakker ofte går ud på at trykke flere pengesedler - og det får normalt et lands valuta til at miste værdi.

Så hvordan skal man skille skidt fra kanel og afgøre, om en nations økonomiske politik er reel stimuli - eller et forsøg på at svække valutaen? Den canadiske finansminister Jim Flaherty, der ellers har udtalt sig rosende om aftalen, erkender over for nyhedsbureauet Reuters, at det kan vise sig svært.

"Det er ret svært at skelne mellem den slags," siger han ifølge Reuters.

Det er specielt Japan, der har været i fokus på det seneste, når man taler om devaluering. Nationens regering har svækket sin valuta, yen, ved at lade sin nationalbank til at købe statsobligationer i stor stil. Forklaringen lyder, at der er tale om stimuli, der vil kunne sætte skub i den enorme japanske økonomi.

G20-aftalen forbyder på ingen måde Japan at gøre, som den gør - så længe det erklærede mål ikke alene er at fifle med valutakursen. Og det er der altså ikke tale om i japanernes øjne. Derfor anser flere aftalen som en blåstempling af den japanske politik - deriblandt Niel Mellor, valutastrateg i Bank of New York i London.

"Markedet vil opfatte G20-udtalelsen som en godkendelse af, hvad den (den japanske regering, red.) har gjort - nemlig at sætte yen på udsalg," siger han ifølge Reuters og tilføjer:

"Hvis der ikke kommer nogen begrænsning på Japan, betyder det, at de vil være på vej ned til seddelpressen."

Nogle mener, at G20-aftalen faktisk skal ses i et helt andet lys, end den umiddelbart fremstår. Det reelle mål er noget andet end at forhindre landene i at skrue op og ned for deres valutas værdi, siger vicepræsident for Den Europæiske Centralbank Vitor Constancio ifølge Reuters.

"Det hele handler om, at man vil undgå at der kommer for pludselige udsving i kurserne - og at sørge for, at det går i en forudseelig retning," siger han ifølge nyhedsbureauet og tilføjer:

"Det vil naturligvis rejse spørgsmål, og dem må man så diskutere."

Det lader altså til, at lande som Japan og USA har fået en fribillet til at skrue op for deres egen eksport på bekostning af andre lande. De europæiske lande, der har trukket bremse når det kommer til de helt store økonomiske hjælpepakker, bliver i den forbindelse ramt. Men det gør andre af verdens store økonomier også - deriblandt Brasilien.

Den store og fremadstormende latinamerikanske økonomi har det problem, at dens valuta styrkes på grund af renteforskellen den kriseramte del af verden. Det ødelægger dens eksport. Og nu hvor politikken blandt G20-landene så er, at lade markederne bestemme valutakurserne - med mindre deflationen altså er en sideeffekt af økonomisk stimuli - har Brasilien ikke mange muligheder for at gøre noget ved den problematik.

Brasilianerne må i stedet bide i sukkerrøret og holde ud lidt endnu. Indtil verdensøkonomien og de vestlige lande igen kommer på ret kurs, må den sydamerikanske nations regering ikke foretage indgreb, der kan rette op på valutaskævheden. Og det selv om tal fra Verdensbanken viser, at et land som Japan har et BNP pr. indbygger, der er tre gange så højt som i Brasilien.