Skattereform skal samle Indien

I ti år har skiftende indiske regeringer forsøgt at gennemtrumfe et nationalt system for beskatning af varer og tjenesteydelser. Nu har landets parlament givet grønt lys til en reform, der skal rydde op i landets forhadte bureaukrati.

En indisk butiksindehaver i Mumbai tjekker sin mobiltelefon, mens han venter på kunder. Indien står over for at indføre den største skattereform i landets historie. (Foto: Indranil Mukherjee/AFP) Fold sammen
Læs mere

Hver gang en vare krydser en regional grænse fra en indisk delstat til en anden, skal der betales nye skatter og afgifter. Og med 29 delstater og syv såkaldte unionsterritorier kan det hurtigt løbe op.

Eksempelvis betyder det, at en vare, der skal fra Haryana i den nordlige del af landet til havnebyen Chennai i syd, bliver beskattet seks gange undervejs.

Et virvar af forskellige regler i landets mange delstater er blot en af udfordringerne i et ugennemskueligt system, hvor skatter og afgifter føjer mellem 25 pct. og 40 pct. til prisen på varer og tjenesteydelser – til stor gene for både lokale og udenlandske erhvervsdrivende.

Skiftende regeringer har i over ti år forsøgt at finde en mere logisk løsning. Hver gang er det endt i en politisk blindgyde, hvor de to største partier i det indiske parlament har skiftes til at blokere modpartens lovforslag. Indtil denne uge. Onsdag godkendte det indiske overhus et lovforslag, der baner vejen for den mest gennemgribende skattereform siden 1947.

Over syv millioner virksomheder bliver omfattet af den nye lov for beskatning af varer og tjenesteydelser, der samler Indiens fragmenterede skattesystem under en ny og fælles struktur.

Et simplere momssystem

Det betyder nye standarder på tværs af geografiske områder og et langt simplere momssystem. Loven skal være med til at tiltrække flere udenlandske investeringer og skabe fornyet vækst i Indiens fremstillingsindustri og eksportsektor.

Går alt som planlagt, vil skattereformen være et stort skridt på vej mod et fælles indisk marked, hvor varer, tjenesteydelser og arbejdskraft kan bevæge sig frit. Et scenarie med potentiale til at ændre Indiens økonomiske fremtidsudsigter. Eksperter vurderer, at en vellykket reform vil kunne tilføre omkring to procentpoint ekstra til den indiske økonomi, der i forvejen har en BNP-vækst på 7,6 procent.

At det denne gang lykkedes at få loven igennem det indiske parlament skyldes et kompromis lavet mellem regeringen med premierminister Narendra Modi i spidsen og det største oppositionsparti.

Regeringspartiet BJP har flertal i parlamentets underhus, men ikke i overhuset. Den parlamentariske blåstempling af regeringens forslag bliver set som en stor sejr for Modi.

Han kom til magten i 2014 efter en valgkamp, hvor han lovede at rydde op i det indiske bureaukrati og tiltrække flere investeringer til landet. Siden har han haft svært ved at få gennemført sin politik.

Ambitiøs tidsplan

Men selv om den nye skattereform er kommet et stort skridt videre, er den endnu langt fra sikker på at blive den succes, regeringen håber på.

Onsdagens afgørelse lagde det juridiske fundamentet for en omfattende national lovændring, men detaljerne i den nye lov er endnu ikke på plads. Samtidig skal loven godkendes af lokalregeringer og derefter igen en tur igennem parlamentet. Alt dette forventer regeringen at kunne nå inden 2017, hvor loven skal træde i kraft.

Det er en yderst ambitiøs tidsplan taget i betragtning, hvor mange år den første del af processen har taget.

En stor udfordring bliver det også at få etableret den infrastruktur, der skal til for at administrere det nye system. Den indiske softwaregigant Infosys har fået til opgave at udvikle en online løsning, der skal fungere som en skatteportal for både myndigheder og brugere.

Kun hver femte virksomhed betaler skat

En kompliceret opgave i et land med 1,3 milliarder indbyggere, millioner af virksomheder og et hav af forskellige offentlige institutioner og administrative niveauer.

Nemt bliver det heller ikke at få alle til at registrere sig. Undersøgelser har vist, at det kun er omkring hver femte indiske virksomhed, der betaler skat. Men som den indiske økonom, Vivek Dehejia, siger til BBC:

»Det perfekte bør ikke blive en fjende af det gode. Især eftersom en mindre end perfekt skattelov kan forbedres hen ad vejen, vil det være bedre end vores nuværende klude­tæppe af skatter, der forhindrer Indien i at blive samlet i et indre marked.«