Skatteplan er underfinansieret

Den reelle skattelettelse i regeringens skatteplan er større end det umiddelbart ser ud til. Effekten af finansieringen er overvurderet, påpeger økonomer.

Finansieringen er ikke på plads, og der bliver lukket unødvendigt mange penge ud til forbrug. Det Økonomiske Råd kritiserer regeringens 10 milliarder kroner store skatteplan, der blandt andet skal lette skatten på arbejdsindkomst.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har ellers understreget, at skattelettelserne er finansierede. Især i de første år af planens levetid halter finansieringen, siger overvismand Peter Birch Sørensen.

- Finansieringen kommer noget senere end lettelsen. Lettelsen får vi med det samme i 2008 og 2009, hvor planen er helt indfaset. Det skal blandt andet finansieres ved højere energiafgifter, men den indtægt kommer kun langsomt henad vejen. Det andet - selvfinansieringen, der opstår ved at danskerne arbejder mere og dermed betaler mere i skat - er også en effekt, der kun slår gradvist igennem. Og størrelsen af den effekt er usikker. Så indtægterne kommer kun gradvist, men lettelserne får vi med det samme, siger han til Ritzau.

Han bakkes op af såvel Danske Bank som Nordea.

/ritzau/