Skatteministeriet kendte til problemer med advokatfirma i sag om udbytteskat

Lisbeth Bech Poulsen fra SF kalder advokatfirmaet Bech-Bruuns dobbeltrolle i udbyttesagen for en kæmpe skandale. Skatteministeriet vidste, at Bech-Bruun havde rådgivet i udbytteskat, men valgte det alligevel til at stå for undersøgelsen. Nu er det kommet frem, at firmaet har rådgivet en helt central aktør i forsvindingsnummeret med de 12,7 mia. kr. fra den danske statskasse.

Lisbeth Bech Poulsen (SF) kalder den seneste udvikling i udbyttesagen for »en kæmpe skandale«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix

Skatteministeriet vidste godt, at advokatfirmaet Bech-Bruun havde rådgivet om tilbagesøgning af udbytteskat. Alligevel valgte de advokatfirmaet til at stå for den »uvildige undersøgelse«.

Det fremgår af en mail dateret 28. februar 2017 fra Skatteministeriet til Folketingets ordførere på skatteområdet.

Skatteministeriet vurderede, at Bech-Bruun i en udbudsrunde havde givet det bedste bud på baggrund af pris og kvalitet:

»Justitsministeriet er (...) opmærksom på det forhold, at der i Bech-Bruuns team indgår advokater, der har beskæftiget sig med rådgivning vedrørende tilbagesøgning af udbytteskat. Justitsministeriet har drøftet dette forhold med anklagemyndigheden, som har vurderet, at dette forhold ikke taler imod at udpege den pågældende advokat,« stod der i mailen, der blev sendt til ordførerne, kort før pressemeddelelsen om beslutningen blev offentliggjort.

I pressemeddelelsen stod der ikke noget om dette forhold.

Nu viser det sig, at Bech-Bruun ikke alene havde beskæftiget sig med rådgivning, men rent faktisk har rådgivet en af sagens største aktører, tyske North Channel Bank, som ifølge Politiken har suget knap fire mia. kroner ud af statskassen. Skatteministeriet oplyser, at de ikke havde denne oplysning, da valget faldt på Bech-Bruun.

Det får SFs skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til at kalde valget af Bech-Bruun for »en kæmpe skandale«.

»Det er en kæmpe skandale, at man har haft samme advokatfirma til at undersøge, hvad der gik galt i udbytteskattesagen, som selv har rådgivet en helt central spiller,« siger hun til Berlingske.

Ifølge Lisbeth Bech Poulsen kritiserede hun beslutningen om at bruge Bech-Bruun allerede dengang. På det tidspunkt vidste man ikke, at der var tale om rådgivning af North Channel Bank. Ligeledes konkluderede man, at både Justitsministeriet og Statsadvokaten vurderede, at det ikke var et problem.

Derfor har hun nu kaldt skatteministeren og justitsministeren i samråd for at få svar på en række spørgsmål:

Hvordan kan vi sikre, at det ikke sker igen?

Blev det ikke undersøgt godt nok, hvad Bech-Bruun egentligt havde rådgivet om?

Og vil man i bagklogskabets lys sige, at man ikke burde have valgt nogen, der var så aktivt og aggressivt involveret i udbyttesagen?

Lisbeth Bech Poulsen mener, at det undergraver tilliden, når det offentlige ikke passer godt nok på borgernes penge.

»Hele pointen er, at man har Statsadvokaten og Justitsministeriet inde over til at blåstemple Bech-Bruun, så vi må spørge os selv, om vi kan gøre det bedre en anden gang, og om vi bør grave dybere i de her sager, når de kommer frem,« siger hun.

Ifølge Politiken, så var omfanget af rådgivningen også ukendt for den administrerende direktør i Bech-Bruun, Christian Ejvind Andersen. Avisen skriver, at advokatfirmaet derfor har igangsat en stor undersøgelse, der i lyntempo skal finde en fornuftig forklaring. Indtil da ønsker det ikke at kommentere sagen.

Overfor Berlingske ønsker advokatfirmaet ikke at kommentere noget som helst, heller ikke hvornår det forventer, at undersøgelsen er færdig.

Skatteministeriet oplyser, at Skattestyrelsen og Kammeradvokaten nu har fået oplysninger om, at advokatfirmaet Bech-Bruun optræder i dokumenter med relation til udbyttekomplekset. Skatteministeren har på den baggrund henvendt sig til Bech-Bruun og bedt dem til at redegøre for de nye oplysninger.