Skattelettelse kan udnyttes til at nedskrive gæld i boligen

Mange boligejere vil med fordel kunne afkorte løbetiden på deres boliglån og få obligationer, der drager optimal nytte af kommende rentestigninger.

Her er et godt forslag til, hvordan de nye fald i personskatten udnyttes fornuftigt: Forslaget er interessent for de boligejere, som har belånt hus eller lejlighed med 6 pct. obligationer med restløbetider på 28 til 24 år, altså med 6 pct. 2032, 2029, 2026 eller tilsvarende obligationer. De kan lige nu med fordel lægge dette lån om til 4 pct. obligationer med bare 20 års løbetid.

Det trækker ydelsen efter skat i vejret med tæt ved 450 kroner om måneden, hvilket er mindre end den skattelettelse, som er stillet i udsigt for de fleste lønmodtagere med almindelige indkomster. For de 450 ekstra kroner om måneden får man ikke bare klippet op til otte år af løbetiden på ens løn.

»Man får samtidig mulighed for at have en meget lukrativ låneomlægning senere, hvis renten begynder at stige, som vi venter, at det vil ske på et tidspunkt,« siger Jens Christian Nielsen, der er cheføkonom i BRFkredit.

Renten på et 4 pct. 2025 lån er lige nu nede på 4,5 procent - og det er vel at mærke en rente, som er fast i hele lånets løbetid.

Sparer 80.000 kroner
Hvis renten over de kommende år stiger to procentpoint, altså fra det aktuelle niveau tæt ved 5,2 pct. til 7,2 procent, vil restgælden på et 20-årigt 4 pct. lån på én million kroner tilmed falde til bare 842.000 kroner. Beholder man i stedet sine gamle 6 pct. obligationer med 28 års løbetid, vil restgælden »kun« falde til 921.850 kroner.

»Man vil altså, hvis renten stiger, kunne tjene næsten 80.000 kr. med den 20-årige 4 pct. lån. Det er så meget, at vi mener folk seriøst bør overveje denne mulighed, som vi da også mærker en pæn stor interesse efter,« siger Jens Christian Nielsen.