Skattefri særpension til danskere på solkysterne

SP-pensionen på en pct. af bruttolønnen kan udbetales skattefrit til pensionister i Frankrig og Spanien. SF vil forsøge at sætte en stopper for denne mulighed.

Danske pensionister der har bosat sig i Frankrig eller Spanien kan få deres særlige pensionsopsparing udbetalt skattefrit. Det vil SF nu forsøge at sætte en stopper for.<br>Foto: Stine Munk Jensen
Læs mere
Fold sammen
Danske pensionister i det milde sydfrankrig eller på de spanske solkyster kan få deres særlige pensionsopsparing udbetalt skattefrit - og det vil SF nu forsøge at sætte en stopper for.

Hvis det samlede indestående på SP-kontoen, hvor der månedligt bliver indsat en pct. af bruttolønnen, overstiger 15.000 kr., bliver beløbet nemlig udbetalt og beskattet som en ratepension.

Og da såvel Frankrig som Spanien i deres dobbeltbeskatningsoverenskomster med Danmark har beskatningsretten, så blive pensionen beskattet med få procent i disse lande.

Skatteminister Svend Erik Hovmand (V) bekræfter i et svar til folketingsmedlem Morten Homann (SF), at sådan hænger tingene sammen.

»Her har vi endnu et skattehul, som regeringen ikke vil lukke. Når det drejer sig om de velhavende pensionister, sker der ingen ting. Nu vil jeg forsøge, om ikke det er muligt at samle et flertal uden om regeringen for at gribe ind. Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har jo vist interesse for sagen,« siger Morten Homann.

De 15.000 kr. på SP-kontoen afgør om pensionsbeløbet skal beskattes som var det en kapitalpension eller en ratepension. Under de 15.000 kr. beskattes indestående med en engangsafgift på 40 pct. af beløbet. Det sker her i Danmark, uanset hvor modtageren bor.

Over 15.000 kr. udbetales og beskattes beløbet som en ratepension. Og for danskere i de fleste lande, som Danmark har en dobbeltbeskatningsaftale med, sker beskatningen også i Danmark. Frankrig og Spanien er undtagelserne i Europa.

Den særlige pensionsopsparing hed oprindeligt den midlertidige pensionsopsparing, men som et resultat af Pinsepakken har den været permanent siden 1999.

I de første år, som særlig pensionsordning fik alle trukket en pct. af bruttolønnen, men uanset indtægten fik alle tildelt en lige stor portion. Denne opdeling afskaffede den borgerlige regering, så den enkelte lønmodtager fik en portion tildelt sin egen pensionskonto, som svarer til en pct. af bruttolønnen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra skatteministeren.