Skat lægger virksomheders skattetal på nettet

Snart kan man se, hvad alle danske virksomheder betaler i skat til staten

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) gør det inden årets udgang muligt for alle at se på Skats hjemmeside, hvad virksomheder – danske såvel som udenlandske – betaler i skat til den danske stat. Dansk Industri frygter en gabestok. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden året er omme, vil skatteoplysninger for tusindvis af virksomheder ligge frit tilgængelige på Skats hjemmeside, så enhver ved selvsyn kan konstatere, hvad eksempelvis Bestseller, Jysk eller IKEA betaler i skat til den danske stat.

Det er konsekvensen af en lov, som regeringen og dens støtteparti, Enhedslisten, i onsdags vedtog i Folketinget.

Bag loven står skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), som forventer, at de mange skatteoplysninger vil være frit tilgængelige i slutningen af året.

»Fremover offentliggør vi, hvor meget eller lidt navngivne virksomheder skal betale i skat. Listen kommer til at bestå af tallene for de beregnede skattebetalinger i 2011 og bliver lagt på skat.dk i slutningen af 2012. Det giver åbenhed for alle,« siger Thor Möger Pedersen.

To ud af tre danskere ønsker åbenhed

Loven omfatter skattepligtige selskaber, fonde og foreninger, som er omfattet af selskabsskatteloven, kulbrinteskatteloven og fondsbeskatningsloven. Og det vil fremgå af oplysningerne på Skats hjemmeside, hvis lav skattebetaling skyldes anvendelse af underskud for tidligere år.

Hos erhvervsorganisationen DI er der stor modstand mod den nye lov, som opfattes som en gabestok, og som frygtes at skræmme udenlandske investorer bort. Til gengæld ser et stort flertal af danskere gerne, at der kommer større åbenhed om, hvad virksomhederne betaler i skat.

Ifølge en nylig meningsundersøgelse foretaget af Epinion for Radius Kommunikation mener knap to ud af tre danskere, at virksomheder bør offentliggøre alle skatteoplysninger.

Mere broget er billedet, når danskerne skal afgøre, hvorvidt virksomheder faktisk betaler den skat, de skal. Her er 25 pct enige i, at det gør virksomhederne, mens 36 pct. ikke tror, at det er tilfældet.

Det vidner om, at skat er kompliceret, og ifølge skattespecialister fra de største revisionsfirmaer vil mange virksomheder formentlig som modtræk til skatteministerens åbenhedsordning forsøge at løfte agendaen væk og få omverdenen til at tænke i et bredere perspektiv. For eksempel ved at fortælle, hvad virksomhederne betaler af personskatter, moms og afgifter.