Skarp ATP-kritik af IC Companys

Den nye bestyrelse i IC Companys lever ikke op til ATPs krav om uafhængighed. Men alternativet er kaos, og derfor valgte ATP alligevel at føje hovedaktionær Niels Martinsen på den ekstraordinære generalforsamling.

Skarp ATP-kritik af IC Companys - 1
Tidligere bestyrelsesformand Ole T. Krogsgaard (siddende th.) holdt et langt oplæg, hvor han pointerede, at ro ikke er det samme, som at alt er godt. »Niels Martinsens aktier giver ham magt, måtte de også give ham indsigt,« sagde Ole T. Krogsgaard. Han mener, at Niels Martinsen (stående forrest) har ladet sig misbruge af to ledende medarbejdere. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
De to stridende parter i IC Companys sad for sidste gang placeret på samme podie, da tøjvirksomheden holdt ekstraordinær generalforsamling i går.

Hverken den nye bestyrelsesformand, hovedaktionær Niels Martinsen, eller den tidligere bestyrelsesformand Ole T. Krogsgaard sparede på de kradse bemærkninger over for hinanden forud for valget af den nye bestyrelse. Men det var alligevel ATPs meget direkte kritik af forløbet forud for generalforsamlingen og af den nye bestyrelse, der var mest bemærkelsesværdig.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at de seneste ugers forløb og den foreslåede bestyrelse ikke lever op til ATPs holdninger til god selskabsledelse eller god corporate governance. På trods af det vælger vi imidlertid at stemme for valget af den nye bestyrelse,« sagde Claus Wiinblad, aktiechef hos ATP.

Frygt for kaos
Claus Wiinblad er utilfreds med, at fire ud af fem medlemmer i den nye bestyrelse tidligere har været ansat i In Wear eller IC Companys. I ATPs øjne er det hverken foreneligt med krav om bredde i bestyrelsens kvalifikationer eller kravet om bestyrelsens uafhængighed.

ATP er med sine 13,85 procent af aktierne den næststørste aktionær i IC Companys. Når de vælger at føje Niels Martinsen, som sidder på 38 procent af aktierne, skyldes det ønsket om at skabe ro i virksomheden.

»Konsekvensen af et nej ville med stor sandsynlighed betyde, at den nuværende direktion plus flere andre ledende medarbejdere ville forlade virksomheden. Det ville i vores øjne betyde en risiko for, at den nuværende kaotiske situation ville accelererer, hvilket er det sidste, IC Companys har brug for i den nuværende situation,« siger Claus Wiinblad.

Han opfordrer dog Niels Martinsen til at iværksætte en formel proces omkring, hvordan en ny fremtidig bestyrelse skal sammensættes.

Nye ansigter
ATPs aktiechef ville ikke kommentere, om ATP i nær fremtid vil begynde at skille sig af med deres aktier i IC Companys. Men bestyrelsesformand Niels Martinsen satser på, at han kan leve op til ATPs ønsker ved at lave nye ændringer i bestyrelsen ved endnu en ekstraordinær generalforsamling om et halvt år.

»Det er hensigten at udvide bestyrelsen til seks medlemmer i forbindelse med halvårsregnskabet i februar. Samtidig arbejdes der på at finde en ledende stilling i virksomheden til bestyrelsesmedlem Kaja Møller. Derfor er det meget sandsynligt, at vi skal have to nye folk ind i bestyrelsen,« siger Niels Martinsen. Han er sikker på, at han og ATP nok skal nå til enighed.

Misbrugt
Men ATP var ikke de eneste, der gav Niels Martinsen et par gode råd med på vejen. Tidligere bestyrelseformand Ole T. Krogsgaard holdt et langt oplæg, hvor han pointerede, at ro ikke er det samme, som at alt er godt.

»Niels følger et kendt mønster af selvrådighed. Hans aktier giver ham magt, måtte de også give ham indsigt,« sagde Ole T. Krogsgaard. Han mener, at Niels Martinsen har ladet sig misbruge af de to ledende medarbejdere Henrik Theilbjørn og Mikkel Vendelin Olesen, som opsagde deres stillinger i protest mod den forrige direktør. Ham har Niels Martinsen skilt sig af med og i stedet indsat Henrik Theilbjørn på posten.

Steen Petersen, eksportchef i IC Companys, rejste sig imidlertid op og holdt et følelsesladet oplæg, hvor han takkede Niels Martinsen for at have taget et nødvendigt opgør og indsat den ledelse, som medarbejderne ønsker. En ledelse som har æren for det seneste kvartalsregnskab, der er det bedste i IC Companys historie.

Niels Martinsen havde et flertal på 67 procent af den aktiekapital, der var repræsenteret på generalforsamlingen. Ud over Martinsen og Kaja Møller, er Ole Wengel, Leif Juul Jørgensen og Niels Hermansen valgt til bestyrelsen.