Skandia i ny skandale-sag

Skandias nytiltrådte direktør, Hans-Erik Andersson skulle være Mr. Clean, som kunne give den tilsmudsede forsikringskoncern et nobelt image igen. Men...

Det er mindre end et år siden, at forgængeren Lars-Eric Petersson tilbød generalforsamlingen i forsikringsselskabet Skandia at arbejde for en enkelt svensk krone som bod for kritikken mod ham - for derefter at blive sparket ud.

Nu risikerer efterfølgeren Hans-Erik Andersson at blive sendt samme vej, fordi han - ligesom forgængeren - har modtaget meget store bonusser og muligvis også har fået tildelt en lejlighed fra selskabets ejendomsportefølje uden om den gængse kø.

Problemerne synes derfor nærmest uløselige for det gamle forsikringsselskab, der gik så meget galt igennem i efteråret sidste år, hvor det kom frem, at flere topdirektører havde fået gaflet luksuslejligheder til sig på de bedste adresser i Stockholm og efterfølgede fået dem repareret på Skandias regning. Og at en bonusordning havde forgyldt omkring 80 ledere med håndtryk i 100 millioner kroners klassen, uden at aktionærer eller bestyrelse kendte til det.

Selskabet mente ellers at have været Anderssons karrieremæssige baggage grundigt igennem, inden han tiltrådte

Men alt var bare ikke komet frem, viser det sig.

Han fortalte ganske vist, at han havde modtaget seks millioner kroner i bonus, inden han forlod Skandia i 1999 efter to år i selskabet. Men det reelle beløb var snarere 15 millioner kroner, som sammen med lønnen udgjorde omkring 20 millioner kroner ifølge den svenske avis Dagens Industri. Andersson har forsvaret sig med, at han ikke er blevet spurgt om indeholdet af samtlige de tre bonusprogrammer, han havde skruet sammen i sin forholdsvis korte tid hos selskabet.

»Jeg kunne da ikke forestille mig, at spørgsmålet gjaldt den sammenlagte udbetaling af løn, opsigelse, bonus og fratrædelsesvederlag,« siger han i et brev, som Skandia har lagt ud på sin hjemmeside og afviser, at han på nogen måde har er blevet tilgodeset med en lejlighed af Skandia.

Og nok kan det være, Andersson havde skruet et gyldent bonusprogram sammen til sig selv, hvoraf den stigende aktiekurs alene kastede 6,2 millioner kroner af sig. Men kritikerne har nu meget svært ved at forstå, hvorfor manden, der af alle skulle have en spejlblank fortid og have lagt alle kort på bordene inden sin tiltræden, alligevel kunne tages i fortielser om det allermest følsomme emne i Skandia - høje bonusser.

Kritikkerne tæller ikke bare længere enkelt- og småaktionærer.

På den ekstraordinære generalforsamling onsdag aften i Globen i Stockholm kom den anerkendte investeringsforening, Aktiespararna, således med et krav om, at Hans-Erik Andersson må forlade Skandia.

Aktiespararne har en egenkapital på omkring 40 milliarder kroner.

Og nu tyder noget på, at bestyrelsen tager kritikken til sig.

»Bestyrelsen skal selvfølgelig diskutere Hans-Erik Andersson med henblik på den opmærksomhed, der er opstået,« har det lydt fra formanden for bestyrelsen, Björn Björnsson.

Et af de nyvalgte medlemmer af bestyrelsen, den tidligere koncernchef i Föreningssparkassen, Birgitta Johansson-Hedberg, siger det mere direkte:

»Naturligvis. Med den situation, som selskabet befinder sig i, ramte han helt ved siden af.«

Generalforsamlingen skal allerede til april finde en ny bestyrelsesformand, fordi den 57-årige Björn Björnsson ikke vil fortsætte på posten.

Og emnerne til en ny administrarende direktør er også begyndt at vælte frem.