Skandalesag rammer hæderkronet auktionshus: Beskyldninger om bedrageri med Warhol-billede

Det anerkendte auktionshus Bruun Rasmussens frontfigur, Jesper Bruun Rasmussen, er centrum i en opsigtsvækkende sag om bedrageri med et Andy Warhol-billede. Politiet må nu droppe sagen efter to års efterforskning, men nu venter et civilt søgsmål. 

Auktionshuset Bruun Rasmussen og branchens grå eminence, Jesper Bruun Rasmussen, er omdrejningspunkt i en opsigtsvækkende sag om salget af et Andy Warhol-maleri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Auktionshuset Bruun Rasmussen og branchens grå eminence, Jesper Bruun Rasmussen, har nu gennem flere år været centrum for en opsigtsvækkende sag, hvor ejeren af landets største auktionshus beskyldes for at have ført en kunde bag lyset.

Arvingerne efter erhvervsmanden Hans Smith, der skabte sin formue på kunstgødningsfirmaet Substral, føler sig nemlig snydt af den anerkendte auktionarius i en sag, der stammer tilbage fra 2013.

Her fik Bruun Rasmussen til opgave at sælge et kostbart Andy Warhol-billede, men da det ikke lykkedes at opnå det ønskede hammerslag på 600.000 kroner, anbefalede landets førende auktionshus sælgerne at sætte prisen ned. Det fik effekt, for kort efter bliver billedet solgt til det, Bruun Rasmussen betegner som en »privat samler«.

Først mange år senere finder maleriets oprindelige ejer ad omveje dog ud af, at den private køber var ingen ringere end auktionshusets daværende formand og storaktionær, Jesper Bruun Rasmussen, der kort efter handlen forsøgte at sælge billedet på en stor kunstauktion i London.

Det fremgår af dokumenter fra Københavns Politi, som InsideBusiness er i besiddelse af.

Slagsmål ikke slut

Da det gik op for maleriets ejere, at Jesper Bruun Rasmussen selv havde købt billedet og havde forsøgt at sælge det, overgav de sagen til politiet. Her kom den foreløbige kulmination i sommeren 2018, hvor Jesper Bruun Rasmussen blev anholdt og sigtet hvorefter en større efterforskning af den spektakulære sag blev skudt i gang.

Nu må politiet dog opgive sagen, selv om myndighederne i dokumenterne beskriver hændelsesforløbet som »påfaldende«. Men det betyder imidlertid ingenlunde, at det opsigtsvækkende slagsmål er slut.

I en mail, som InsideBusiness er i besiddelse, af fremgår det, at arvingerne nu vil anlægge en erstatningssag mod Bruun Rasmussen og Jesper Bruun Rasmussen med et krav på en million kroner.

De tre arvinger efter Hans Smith har hyret advokat Anders Scheel Frederiksen fra Nordia Law til at føre en erstatningssag, og han bekræfter over for InsideBusiness, at han har fået overdraget sagen. Arvingerne er især fortørnede over, at Bruun Rasmussen først rådede dem til at sætte prisen på den legendariske New York-kunstner Andy Warhols portræt af deres far, Hans Smith, ned for siden at sælge det videre til firmaets egen formand og storaktionær for 550.000 kroner.

Samtidig hæfter de sig ved en anden vigtig detalje, nemlig at Jesper Bruun Rasmussen kort efter at have købt billedet uden deres vidende forsøger at sælge det på en stor kunstauktion i London, hvor et lignende maleri af Andy Warhol er blevet solgt for op imod fire millioner kroner.

Værdien af det maleri var ganske vist betragtelig højere, da det var signeret af Andy Warhol, men ikke desto mindre er det Hans Smith-arvingernes klare opfattelse, at Jesper Bruun Rasmussen og auktionshuset er gået bag deres ryg og har skjult vitale informationer for dem.

Samtidig er det deres klare opfattelse, at Jesper Bruun Rasmussen har forsøgt at udnytte, at en samler muligvis ville være interesseret i at betale en god pris for deres billede, idet vedkommende allerede forinden havde investeret i søsterbilledet, der forestiller Hans Smiths kone, Cardi Smith.

Ifølge dokumenter fra Københavns Politi har de indhentet en vurdering på det omstridte billede, som Jesper Bruun Rasmussen fortsat ejer. Her lyder analysen, at billedet vil kunne indbringe op imod en million kroner, blandt andet fordi Andy Warhols malerier er særdeles eftertragtede for tiden.

Afviser urent trav

Hos Bruun Rasmussen understreger direktør Jakob Dupont i en mail til InsideBusiness, at man noterer sig, at politiet har valgt ikke at rejse tiltale i sagen mod Jesper Bruun Rasmussen.

Auktionshusets direktør skriver samtidig, at det omstridte Andy Warhol-maleri blev solgt til en pris, der dengang var accepteret af ejerne, efter at en udenlandsk køber var sprunget fra.

Han peger samtidig på, at der ikke er noget i vejen for, at Jesper Bruun Rasmussen eller andre ansatte i virksomheden gerne må handle med de varer, man har til salg, så længe det sker inden for nogle fastsatte rammer.

»Generelt må vores ansatte gerne købe og sælge varer på vores egne auktioner, så længe det er af privat karakter. Der er fastsat grænser for, hvor mange gange om året, det kan ske, og der er også en samlet beløbsgrænse. Reglerne er fastsat af vores statsautoriserede revisor og godkendt af bestyrelsen,« skriver Jakob Dupont, der dog ikke vil oplyse, om Jesper Bruun Rasmussen tidligere har købt varer af husets egne kunder.

»Bruun Rasmussens forretning er baseret på fuld fortrolighed om identiteten af alle sælgere og købere, og vi oplyser ej heller omfang og indhold af transaktioner for den enkelte kunde,« skriver direktøren.

Hård kamp om kunderne

At Bruun Rasmussen nu pludselig er centrum i en opsigtsvækkende sag, der potentielt kan skade firmaet ellers pletfri omdømme, må siges at være overraskende.

Hvor rivalen Lauritz.com gennem flere år har trukket negative overskrifter med dårlige resultater og tvivlsomme dispositioner, har Bruun Rasmussen formået at holde sin sti ren.

Samtidig har man trods den hårde konkurrence fra netop rivalen Lauritz.com på det danske marked kontinuerligt leveret overskud og stabile økonomiske resultater.

Seneste regnskab viser et overskud på 8,4 millioner kroner før skat, hvilket er et ganske betydeligt fald siden rekordåret 2017, hvor Bruun Rasmussens overskud før skat landede på over 20 millioner kroner. Hvordan 2020 bliver, er indtil videre uvist, men generelt har især en nedgang i de fysiske auktioner med kunst i foråret ramt branchen over en bred kam.

Dette er en artikel fra mediet InsideBusiness. Læs mere her.