Skandalerne banker på

BaggrundStore erhvervsskandaler som Enron og Worldcom er på vej til Europa og Danmark, lyder forudsigelsen. Derfor er arbejdet med at finde håndgribelige redskaber til at forhindre nye Parmalat-sager en hastesag.

Det er kun et spørgsmål om tid, før de gigantiske erhvervsskandaler for alvor gør sin entré på det europæiske kontinent og i Danmark.

Som en lidet attraktiv eksportvare fra USA vil de europæiske myndigheder i stigende omfang komme til at slås med deres egne udgaver af Enron og Worldcom, spår verdens førende eksperter samstemmende.

Det friskeste bevis er milliardskandalen i italienske Parmalat, der netop i disse dage breder sig som ringe i vandet.

»USA har haft bemærkelsesværdigt store problemer med svindel i de seneste 20 år, og alle analyser og erfaringer viser, at Europa og herunder Danmark vil opleve tilsvarende problemer de kommende år,« sagde Joseph T. Wells til Berlingske Tidende på en konference om økonomisk kriminalitet i København i efteråret.

Joseph T. Wells er stifter og bestyrelsesformand for den verdensomspændende organisation Association of Certified Fraud Examiners.

Forbrydere i slips
Globaliseringen har på mange måder hjulpet forbrydere iklædt slips, laksko i den forstand, at den har åbnet flere muligheder for svindel og besværliggjort efterforskningen af selvsamme svindel, påpeger eksperterne. For år tilbage skete en forbrydelse altid i tilknytning til et bestemt land, men i dag vokser bølgen af transatlantisk og international svindel hurtigere end nogensinde før. Det har af samme grund aldrig været lettere at begå en forbrydelse i Danmark og så forsvinde til et andet sted i verden.

Alligevel mangler myndighederne i Europa et overblik over konsekvenserne af erhvervsbedrageri. Omvendt viser beregninger, at svindel koster de amerikanske virksomheder 600 mia. dollar - over 3,8 billioner kr. - direkte på bundlinien. En tredjedel mere end i 1996.

Efter års økonomisk lavkonjunktur er risikoen for erhvervsmæssigt bedrageri samtidig stor viser historien, fordi kontrollen ofte lider under virksomhedernes nedskæringer, lyder advarslen fra eksperterne.

Eksemplet Enron
Skrækeksemplet er den amerikanske energigigant Enron, hvor man havde nedlagt størstedelen af selskabets interne revision for at udlicitere arbejdet forud for en af de største erhvervsskandaler nogensinde.

Derfor er det på høje tid at samle handsken op og indlede den storstilede offensiv mod fremtidens svindel, mener både eksperter, Foreningen af Interne Revisorer, Bagmandspolitiet, Rigsrevisionen og en række af landets største revisionshuse.

Alle har de taget imod invitationen til at træde ind i det særlige, nationale råd til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, det Danske Council on Occupational Fraud.

Tilsvarende råd er dannet i Tyskland, Schweitz, Holland, England og Polen. De nationale råd skal så dele oplysninger og erfaringer i et overordnet European Council on Occupational Fraud.

Nemmere at flygte
Idéen til det kommende arbejde kommer netop fra organisationen Association of Certified Fraud Examiners, der for første gang luftede tankerne på efterårets konference i København.

Og der bliver rigeligt at tage fat på, viser de udenlandske erfaringer. For de smarte er flugten fra retfærdigheden nemlig blevet lettere, og det skal der sættes en stopper for, lyder kamprådet.

Økonomisk kriminalitet giver større gevinst end traditionel berigelseskriminalitet, mens både risikoen for at blive opdaget og en eventuel straf er mindre.

Eller som Joseph T. Wells udtrykte det under besøget i København:

»Mens et bankrøveri til 4.000 dollar giver syv til ti års fængsel, så vil de fleste personer bag erhvervsbedrageri aldrig opleve at komme i fængsel, selv om de har stjålet 100.000 dollar. I værste fald får de to-tre år i fængsel. Som vi siger: Den bedste måde at røve en bank på, er at eje den.«