Skandaleramt spansk IT-komet bringer minder om IT Factory

Et af de mest hippe selskaber på det spanske aktiemarked tvinges nu til at erklære sig konkurs, efter at wifi-udbyderen Gowex er blevet centrum for en skandale om falske regnskaber.

Foto: JUAN MEDINA

Jenaro García Martín havde først kaldt dem »kategorisk falske«; anklagerne fra den amerikanske investeringsspekulant Gotham City Research om, at han havde fuppet med sit selskabs regnskaber.

Søndag måtte topchefen for wifi-udbyderen Gowex dog krybe til korset og indrømme omfattende svindel.

Med i faldet tager han ikke blot sig selv, men hele selskabet, der er tvunget til at erklære sig konkurs. Ifølge Gotham-rapporten var op til 90 procent af Gowex' omsætning nemlig ikke-eksisterende.

Det skriver Financial Times.»Jeg gav en frivillig tilståelse i retten. Jeg vil samarbejde med domstolene. Jeg vil tage imod de konsekvenser, der måtte komme,« skrev Jenaro García Martín samtidig på det sociale medie Twitter. Han har over for IT-selskabets bestyrelse bekræftet, at regnskaberne har været fuppet i i hvert fald fire år.

Skandalen minder unægtelig om IT Factory-sagen herhjemme. Ligesom tilfældet var for Stein Baggers IT-virksomhed op til konkursen i december 2008, er Gowex blevet hyldet som en stjerne på på erhvervshimlen. Selskabet, der var børsnoteret på den alternative MAB-børs i Madrid, er blevet hyldet som en sjælden, spansk high tech-succes.Takket være den konstante vækst i salg og profit, som vi i dag ved var falsk rapporteret, er virksomhedens aktiepris siden børsnoteringen i 2010 mere end tredivedoblet. Og så sent som i november blev wifi-udbyderen kåret som en af Europas bedste nynoterede selskabet af sammenslutningen af europæiske børser og EU-Kommissionen.

Torsdag blev handel med Gowex-aktien dog suspenderet, og i virkeligheden var selskabet nok bare bedst til at fuppe.