Skandaleramt spansk IT-komet bringer minder om IT Factory

Et af de mest hippe selskaber på det spanske aktiemarked tvinges nu til at erklære sig konkurs, efter at wifi-udbyderen Gowex er blevet centrum for en skandale om falske regnskaber.

Foto: JUAN MEDINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jenaro García Martín havde først kaldt dem »kategorisk falske«; anklagerne fra den amerikanske investeringsspekulant Gotham City Research om, at han havde fuppet med sit selskabs regnskaber.

Søndag måtte topchefen for wifi-udbyderen Gowex dog krybe til korset og indrømme omfattende svindel.

Med i faldet tager han ikke blot sig selv, men hele selskabet, der er tvunget til at erklære sig konkurs. Ifølge Gotham-rapporten var op til 90 procent af Gowex' omsætning nemlig ikke-eksisterende.

Det skriver Financial Times.»Jeg gav en frivillig tilståelse i retten. Jeg vil samarbejde med domstolene. Jeg vil tage imod de konsekvenser, der måtte komme,« skrev Jenaro García Martín samtidig på det sociale medie Twitter. Han har over for IT-selskabets bestyrelse bekræftet, at regnskaberne har været fuppet i i hvert fald fire år.

Skandalen minder unægtelig om IT Factory-sagen herhjemme. Ligesom tilfældet var for Stein Baggers IT-virksomhed op til konkursen i december 2008, er Gowex blevet hyldet som en stjerne på på erhvervshimlen. Selskabet, der var børsnoteret på den alternative MAB-børs i Madrid, er blevet hyldet som en sjælden, spansk high tech-succes.Takket være den konstante vækst i salg og profit, som vi i dag ved var falsk rapporteret, er virksomhedens aktiepris siden børsnoteringen i 2010 mere end tredivedoblet. Og så sent som i november blev wifi-udbyderen kåret som en af Europas bedste nynoterede selskabet af sammenslutningen af europæiske børser og EU-Kommissionen.

Torsdag blev handel med Gowex-aktien dog suspenderet, og i virkeligheden var selskabet nok bare bedst til at fuppe.