Skandaleombrust iværksætter tvunget til massefyringer efter penible afsløringer

Elizabeth Holmes, der står bag det skandaleombruste medicinalfirma Theranos, må fyre 40 pct. af sine ansatte og lukke laboratorier efter en stribe penible afsløringer.

Med sin hang til sorte rullekraver og manglende uddannelse har mange dvælet ved lighederne mellem Elizabeth Holmes og den nu afdøde Apple-stifter, Steve Jobs. Men Holmes' iværksættereventyr synes på vej mod at splintre. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun blev kaldt den nye Steve Jobs, men Elizabeth Holmes overrumplende iværksættereventyr har det seneste år haft hastig kurs mod afgrunden.

Hendes virksomhed Theranos er på få år gået fra at være en darling i det forjættede Silicon Valley og til nu at måtte massefyre. Ifølge Financial Times har Holmes senest meddelt sin medarbejderstab - der tæller små 800 ansatte - at 40 procent af dem vil blive fyret som følge af, at en stribe laboratorier står til at blive lukket.

Theranos blev hyldet og hædret for sin innovation i blodprøveindustrien, hvor man med ny teknologi, bedre brugervenlighed og hurtigere resultater i 2013 vendte op og ned på branchen. Theranos skabte en række instrumenter, der tillod patienter at tage blodprøver på sig selv - uden hjælp fagfolk, og hundredvis af millioner dollars blev skudt i virksomheden af investorer. På sit højeste blev virksomheden værdisat til svimlende ni milliarder dollars - svarende til knap 60 mia. kr.

For godt et år siden blev de første revner i porcelænet dog slået, da det kom frem, at virksomheden havde temmelig vanskeligt ved at få sin teknologi til at virke, og at flere af de ledende medarbejdere havde meget begrænset kendskab med blodprøver og medicinalindustrien. Samtidig blev virksomheden beskyldt for at lyve, så det drev, når man pustede sig op og pralte med at samarbejde med en stribe kæmpestore medicinalvirksomheder.

Skandalecocktailen blev yderligere forstærket af en række penible rapporter fra diverse kontrolmyndigheder i USA, hvor en enkelt ligefrem konkluderede, at Theranos slet og ret satte patienters liv på spil med sine blodprøveinstrumenter. Det kommercielle nyrestød kom i juni, da en af USAs største apotekkæde, Walgreens, opsagde samarbejdet med Theranos, der dermed mistede en stor del af sin indtjening.

Elizabeth Holmes, der stiftede virksomheden som 19-årig tilbage i 2003 og nåede at få status af superstjerne i iværksætterkredse, står fast på, at der er en fremtid for Theranos. Virksomheden vil nu i højere grad fokusere kræfterne på at skabe teknologi til blodprøver, som laboratorier kan bruge.

Forbes har tidligere anslået, at Elizabeth Holmes' formue er på godt 3,6 mia. dollar eller knap 24 mia. kr. Hun ejer fortsat en majoritet af aktierne i Theranos, og selvom myndighederne har givet Holmes forbud mod at drive laboratorier, ventes det ikke, at hun forlader sin stilling frivilligt.