Skæbnetime for banker i Storkøbenhavn

Aktietip.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Hovedparten af de mellemstore og store banker har de seneste år redet på en bølge, hvor gode økonomiske konjunkturer, indtægter fra låneomlægninger, stigende låneaktivitet og ekstraordinære gevinster har givet stadig større overskud på bundlinien. Men især for en række mellemstore københavnske banker kan det nu være slut på de gode tider.

Udviklingen på den københavnske havnefront, hvor et større antal boligspekulanter nu brænder inde med ejerlejligheder indkøbt til høje priser, vil antageligt give 4-5 københavnske banker alvorlig hovedpine de kommende år.

Spekulanter på havnekajenBrancheiagttagere oplyser til AktieUgebrevet, at et antal private spekulanter sidder med op til over 100 dyre havnefrontlejligheder, som de ikke kan komme af med. Det giver ifølge det oplyste særligt problemer hos de banker, som har finansieret opkøbene, blandt andet Amagerbanken, Forstædernes Bank og Roskilde Bank.

Vi forventer derfor, at de seneste års overskud på tabskontoen (altså tilbageførsel af tidligere hensættelser som overskud) nu vil blive afløst af store hensættelser i en række banker i hovedstadsområdet.

Det negative billede vil blive understøttet af en række andre faktorer, som kommer til at koste på bankernes bund-linier:

For det første er der efter store tilbageførsler af tidligere hensættelser ikke længere meget at tage af på den konto.

For det andet er den samfundsøkonomiske udvikling langt mindre positiv end sidste år.

For det tredje bliver konkurrencen mellem bankerne til stadighed skærpet.

Vi forventer, at bankerne i halvårsregnskaberne vil løfte en lille smule af sløret for den forestående nedtur. Men en klar udmelding fra de hårdest ramte banker vil sandsynligvis først komme i årsregnskabet.