Sivende børsmarked med fokus på FLS

Aktier: Det danske KFX-indeks faldt mandag en anelse i et noget uensartet Europa. A.P. Møller aktierne faldt for femte dag i træk, mens TDC, Novo og Carlsberg steg. Blandt sidepapirerne var fokus på regnskabsaktuelle FLS, hvis aktiepost i NKT nu har fundet en køber i Potagua. Generelt bar dagen præg af positive ifo-nøgletal fra Tyskland.

Af

Kristjan

Jørgensen

Mens de amerikanske børser holdt lukket som følge af Memorial Day, oplevede Europa en noget uensartet stemning på kontinentets børser.

Generelt var der kun moderate kursudsving. Det tyske DAX-indeks steg dog pænt efter en ny rapport, som viser fornyet optimisme blandt de tyske erhvervslederes forventninger til fremtiden. Forventningerne er udtrykt i det såkaldte ifo-indeks. Indekset steg til 91,5 i maj mod 90,5 i april, hvilket var mere end ventet.

Makrotallene sørgede for, at vækstaktierne i Europa steg, men stigningen var afdæmpet efter Nasdaq fredag faldt mere end to pct.

Herhjemme steg TDC (+0,5 pct.) og GN Store Nord (+1,5 pct.) i kølvandet på de øvrige teknologiaktier i Europa. Aktierne har tabt en del de seneste dage, ikke mindst TDC, der før weekenden ramte den laveste kurs i fire år.

Også Carlsberg (+1,5 pct.) hjalp KFX-indekset højere. Det danske bryggeri vil ifølge Bloomberg News, sandsynligvis byde på en aktieandel i Indiens næststørste spiritusvirksomhed Shaw Wallace (SW). SW søger en strategisk partner for at kunne konkurrere mod Indiens største bryggeri, United Breweries, der sidder på 50 pct. af ølmarkedet i Sydøstasien. SW har en markedsandel på 28 pct.

Carlsbergs biotekvirksomhed Combio ventes, ifølge Jyllands-Posten, at indgå samarbejdsaftaler med farmaceutiske virksomheder i Europa og USA. Combio har allerede de seneste måneder accelereret sine udviklingsplaner kraftigt, hvilket har øget antallet af ansatte fra 15 til 24. Stigningerne var dog ikke sammen med en stigning i Novo-aktien nok til at holde hånden under KFX-indekset, der lukkede 0,4 pct. lavere i niveau 255.65. Især bankaktierne og A.P. Møller-aktierne - D/S 1912 (-1.7 pct.) og D/S Svendborg (-2.2 pct.) trak ned. Dermed er rederiaktierne faldet fem dage i træk.

Blandt sidepapirerne steg FLS Industries (+4,8 pct.) efter sit regnskab for første kvartal 2002. Resultatet var et mindre driftsunderskud på 24 mio. kr. sammenlignet et underskud på 76 mio. kr. i første kvartal 2001. Resultatet var positivt påvirket af salg af skibe i Aalborg Portland, der gav en gevinst på 85 mio. kr.

FLS' andel af koncernresultatet var et underskud på 72 mio. kr. mod et underskud på 126 mio. kr. i første kvartal 2001. FLS har formået at reducere deres nettogæld med 1,2 mia. kr. til 4,8 mia. kr. FLS forventer at gælden ved halvåret er nedbragt til 4 mia. kr.

Mere interessant var dog at Potagua (+0,5 pct.) gav tilbud om køb af 5.025.000 stk. af FLS' NKT-aktier, svarende til 20,1 pct. af NKTs aktiekapital. Tilbuddet kommer ifølge Potagua, som følge af NKTs nuværende lave kurs. FLS ejer samlet 26,3 pct. af NKT (+3.9 pct.).

Et frasalg af NKT-aktierne foregår som led i FLS' større fokus på kerneaktiviteter. Potagua bud er kurs 89 pr. NKT-aktie. Tilbuddet gælder til 11. juni 2002, og bortfalder hvis ikke der accepteres inden den givne frist.

Sælger FLS sine aktier i NKT til kurs 89 medfører det et tab på 400 mio. kr. i forhold til den bogførte værdi på 997 mio. kr. NKT lukkede i går i kurs 93,5.kjn@berlingske.dk