Sikkerhed for hjemme-PCer en kæmpeopgave

Regeringens betingelse for at betale en internetforbindelse til danskerne er, at der er adgang til virksomhedens internet-netværk. Det stiller meget store krav til IT-sikkerhed for at holde hackere og virus ude.

Man tager ikke kriminelle med på arbejde mandag morgen. I hvert tilfælde ikke uden at få ballade. Det gælder også på Internettet. Når regeringen i sit hjemme-PC udspil tilbyder skattefinansieret internetforbindelse, så er betingelsen for, at staten vil smide penge på bordet, at man har direkte forbindelse til arbejdspladsens netværk.

Regeringen vurderer selv, at 25.000 vil benytte sig af tilbuddet alene i år, og det vil give 25.000 nye bagdøre til virksomhedernes følsomme data, med mindre forbindelserne sikres godt.

For hjemme-PCerne vil så være at sidestille med en PC på skrivebordet i virksomheden. Og det stiller store krav, ellers kan de svække virksomhedernes IT-sikkerhed betydeligt. Det siger Peter Vestergaard, chef for Security Services hos den danske sikkerhedsvirksomhed, Vigilante.

Kun arbejde

»En hjemmearbejdsplads må kun bruges til arbejde. Ikke til nogen form for privat formål set med vores øjne. Ellers kan der blive et meget stort sikkerhedsproblem for virksomhederne,« siger Peter Vestergaard. Han nævner, at hvis en medarbejder bruger PCen derhjemme til private mails, computerspil, henter musik på nettet o.s.v., så ville det svare til, at medarbejderen gjorde det samme på arbejdspladsen. Og det vil, i mange virksomheder, være lig med en fyreseddel.

»Når en PC er tæt forbundet til virksomhedens netværk, så vil privat brug af maskinen på nettet betyde, at der kan snige sig programmer ind på maskinen, som kan skabe adgang for hackere til virksomhedens netværk,« siger Peter Vestergaard.

Den usikkerhed er langt mindre ved hjemme-PCer, der kun bruges til arbejde. Vigilante, der lever af at foretage uvildige sikkerhedseftersyn af virksomheders IT-sikkerhed, har på bestilling af virksomheder forsøgt at bryde ind i mange hjemme-PC løsninger, og det har næsten været umuligt, når maskinen kun bruges til arbejde og ikke indeholder en masse andet privat software.

3 x sikkerhed

Men selv om man kun bruger maskinen til arbejde, så venter der stadig en større sikkerhedsopgave.

For at chefen kan sove trygt, så skal der hele tre sikkerhedsforanstaltninger på plads for en hjemmearbejdsplads, siger man hos Cybercity.

Der skal være en firewall til brugeren, som holder hackere væk fra virksomheden, forbindelsen til virksomheden skal være krypteret (en såkaldt VPN-løsning), og så skal brugeren give sig til kende, når han logger ind. En måde, der er lige så sikker som ved netbanker.

»Vi mener, at sådanne ting skal være på plads. Men der er virksomheder, som vælger sikkerheden fra. Det er deres eget valg, men ansvaret for sikkerheden ligger i sidste ende hos virksomheden,« siger sikkerhedschef Jan Minche hos Cybercity.

Han fortæller, at en komplet ADSL-forbindelse på 512/512 kbit samt hele sikkerhedspakken koster 1.000 kroner om måneden for hver hjemmearbejdsplads hos Cybercity.

Der findes ikke optegnelser over, hvad folk har brugt hjemme-PCerne til under den tidligere ordning, men de fleste i IT-branchen vurderer, at det oftest har været til private formål.