Siemens overhaler Vestas

Med ordrer for 74 milliarder kroner spurter Siemens Wind Power fra Vestas, som må nøjes med noget færre ordrer på vindmøller. Til trods for finanskrisen øger Siemens grønne forretning indtjening og ordrebog markant.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale vindindustris hurtigløber, Siemens Wind Power, der i 2004 blev skabt på basis af den daværende danske producent Bonus Energy, ånder for alvor verdens største vindmølleproducent, Vestas, i nakken. Divisionen for vedvarende energi, hvor vind udgør næsten hele forretningen, tordner frem.

Af moderkoncernen Siemens AGs 14 divisioner er vedvarende energi i det seneste regnskabsår uden sidestykke den division med stærkest fremgang i ordrer. Ved afslutningen af regnskabsåret 2010 ved udgangen af september bugnede ordrebogen i Siemens Wind Power. 40 procent flere ordrer på vindmøller er i hus sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

»Til trods for finanskrisen og den stærkt øgede konkurrence har vi været i stand til at øge vores indtjening og ordrebog markant. Vores ordrebog er nu tæt ved ti milliarder euro (cirka 74 milliarder kroner, red.). Ordrebogen er fuld,« siger administrerende direktør Jens-Peter Saul på Siemens Wind Powers hovedsæde i Brande.

Samtidig fyrer Vestas folk i hobetal, lukker fabrikker i Danmark og ser pessimistisk på 2011, især i Europa. Vestas havde i de første ni måneder af 2010 til sammenligning en ordrebog på 45 milliarder kroner. Lige nu har Siemens altså ordrer for mange flere milliarder end Vestas.

»Vi er virkelig blevet et internationalt firma. Vi er stærkere end nogensinde,« siger Jens-Peter Saul fra Siemens Wind Power.

Førende på offshore

Siemens Wind Power er nummer ét i verden på off-shoremøller. Den største ordre på 500 møller af typen SWT 3,6 megawatt til placering i Nordeuropa er for eksempel afgivet af DONG Energy. Målet hos DONGs partner Siemens er i 2012 at have opstillet land- og havmøller i 40 lande mod 15 lande sidste år. Så der er kunder i hele verden. Omsætningen i Siemens division for vedvarende energi steg med 11 procent til 24 milliarder kroner fra regnskabsåret 2009 til året 2010, der som nævnt sluttede ved udgangen af september. En ikke uvæsentlig del af forklaringen på den massive salgs- og ordrefremgang er, at vindmølleproducentens moderselskab, industrikonglomeratet Siemens AG, med en omsætning i det seneste år på 566 milliarder kroner, på linje med den amerikanske gigant General Electric gerne låner penge ud til kunder, der vil investere i vindenergi.

2.500 nye ansatte

I indeværende finansår øger Siemens Wind Power antallet af ansatte med 2.500 over hele verden, heraf 400 i Jylland, hvor selskabets danske fabrikker, globale innovationscenter og administration ligger. Hovedparten af nyansættelserne bliver i USA og Canada, hvor Siemens blandt andet vil bygge en fabrik til produktion af vindturbiner. Siemens har i forvejen én fabrik i USA og planlægger at bygge endnu én.

»Når vi vokser i udlandet, har det afsmittende virkning, så vi dermed også vokser i Danmark. Siemens vil ikke kun ansætte i 2011, men vi fortsætter med at hyre folk i Danmark i 2012. Det er såvel folk på højt niveau som folk i produktionen. Vi ansætter dog flest medarbejdere uden for Danmarks grænser,« siger direktør Jens-Peter Saul.

Siden etableringen af den danske vindforretning for seks år siden er det succesrige grønne selskab med den bundsolide tyske teknologigigant Siemens AG i ryggen vokset fra 800 ansatte i det gamle Bonus Energi til 7.000 ansatte. Supertankeren Siemens Wind Power har 4.200 ansatte i Danmark.