Siemens’ danske bestyrelsesformand: Fremover får vores topledere aktieoptioner efter hårde bæredygtighedsmål

Fremover bliver tildelingen af aktieoptioner til topcheferne i Europas største teknologivirksomhed, tyske Siemens, delvist afhængig af deres resultater på konkrete mål for bæredygtighed. Siemens’ danske bestyrelsesformand, Jim Hagemann Snabe, vil forsøge at vise, hvad ansvarlig kapitalisme er i praksis.

Jim Hagemann Snabe er en af dansk erhvervslivs internationale stjerner. Ud over at være bestyrelsesformand for Mærsk er han også formand for den tyske teknologigigant Siemens. Her vil han nu vise, hvad »stakeholder-kapitalisme« er i praksis ved at indføre et bonusprogram, hvor topledelsens adgang til aktieoptioner afhænger delvist at faste mål for bæredygtighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den otte personer store topledelse i den tyske teknologigigant Siemens fremover næste gang får tildelt aktieoptioner, vil det ikke kun ske på baggrund af det afkast, de har skabt for aktionærerne i det forgangne år.

En femtedel af aflønningen i aktieoptioner vil afhænge af, hvor dygtige toplederne med øverste chef Joe Kaeser i spidsen er til at levere reduktion af CO2-udledning, uddannelse af medarbejdere og stigende kundetilfredshed.

På generalforsamlingen i den tyske milliardkoncern 5. februar vil bestyrelsesformanden, danske Jim Hagemann Snabe, der herhjemme er bedst kendt som bestyrelsesformand for A.P. Møller - Mærsk, nemlig foreslå, at 20 pct. af topledelsens aktieoptioner tildeles ud fra konkrete, hårde nøglemål, de såkaldte KPIer (Key Performance Indicator, red.), for bæredygtighed. Det fremgår af et 16 sider langt forslag til generalforsamlingen om en ny bonusaflønning for topledelsen.

»På Siemens’ generalforsamling i begyndelsen af februar fremlægger vi et nyt bonussystem for vores ledelse, hvor ESG-mål (mål for miljø, samfundsansvar og governance, red.) indgår i definitionen af den langsigtede værdiskabelse,« siger Jim Hagemann Snabe.

»Vi har valgt nogle meget simple parametre. Vores CO2-udledning, hvor vi har forpligtet os til at være CO2-neutrale i 2030, hvor meget vi uddanner vores medarbejdere og vores kundetilfredshed, og så har vi selvfølgelig stadig vores aktieværdi sammenlignet med konkurrenternes. De fire parametre skal fremover indgå i at bedømme ledelsens langsigtede bonusberegninger, og ledelsen skal levere værdi på alle fire parametre,« siger Jim Hagemann Snabe.

Konkret eksempel på ansvarlig kapitalisme

Jim Hagemann Snabe er i øjeblikket i Davos sammen med omkring 3.000 andre topledere til det årlige topmøde arrangeret af World Economic Forum, WEF, hvor Hagemann sidder i bestyrelsen. Her er et af hovedtemaerne, hvordan vi skaber en mere ansvarlig kapitalisme.

Undervejs skal toplederne underskrive et nyt manifest, som opstiller retningslinjerne for det, der er blevet døbt »stakeholder-kapitalisme«.

Som en varm fortaler for ansvarlig kapitalisme har Jim Hagemann Snabe besluttet at forsøge at omsætte det i praksis i de virksomheder, han er bestyrelsesformand for. Det gælder i første omgang Siemens, men det kan også senere komme på tale hos Mærsk.

Jim Hagemann Snabe, der fortæller, at han blandt andet er inspireret af danske Grundfos, som sidste år indførte et bonusprogram for ledelsen, som også afhænger af bæredygtige KPIer, understreger, at der er tale om en første version af et nyt bæredygtigt bonusprogram, og at det nok vil blive tilpasset i fremtiden.

Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand, Siemens

»Jeg tror, at de fleste virksomheder med respekt for sig selv, vil vise deres ansvarlighed fremover på den her måde. Det gør det jo konkret. Det bliver noget andet end bare en rapport.«


»Det er nok ikke det endelige system. Men der er tale om en trend, som nu sætter sig, og jeg tror, at de fleste virksomheder med respekt for sig selv, vil vise deres ansvarlighed fremover på den her måde. Det gør det jo konkret. Det bliver noget andet end bare en rapport. Når ledelsen bliver aflønnet efter bæredygtige kriterier, skal det verificeres på et andet niveau og får endnu mere tyngde. Det er et meget konkret eksempel på, at arbejdet med stakeholder-kapitalisme ikke bare er et manifest,« siger Jim Hagemann Snabe.

Udbredelsen af bæredygtige KPIer i aflønningen af virksomheders topledelse er stadig i sin vorden, selv om diskussionen om at udvikle en mere ansvarlig form for kapitalisme er vokset i styrke verden over de seneste par år.

Mange bud på nøglemål

En af årsagerne er, at der i dag ikke findes fælles standarder for, hvilke nøglemål virksomhederne skal bruge, og hvordan resultaterne præcis skal opgøres.

Men det håber Jim Hagemann Snabe, at dette års topmøde i Davos kan være med til at lave om på. Sammen med World Economic Forum har de fire største globale revisionsselskaber nemlig arbejdet tæt sammen om at udvikle en ramme for at måle stakeholder-dimensionerne i en virksomhed. Forslaget vil blive præsenteret i løbet af denne uge.

»Vi ved, hvordan man måler værdiskabelse for aktionæren, men der er mange bud på, hvordan man måler værdiskabelsen for de andre stakeholdere, altså kunderne, medarbejderne, samfundet og planeten. Sammen med de fire store revisionsselskaber har vi de seneste seks måneder arbejdet på at udvælge de rigtige parametre og gøre det revisionsbart. Det kunne godt føre til en form for ny regnskabsstandard,« siger Jim Hagemann Snabe.

Siemens er Europas største tekologiselskab og blandt andre konkurrent til danske virksomheder som Vestas og Danfoss. Koncernen omsatte sidste år for næsten 650 mia. kroner og har tæt på 380.000 ansatte i 200 lande.