Shells sænkede olieskøn sætter lup på hele branchens reserver

Hele branchen skal undersøges, efter at Royal Dutch/Shell reducerer størrelsen af selskabets oliereserver med 20 pct.

Det var en stor tryllekunst, men den var dyr. Verdens tredjestørste olieselskab, Royal Dutch/Shell, fik over weekenden 3,9 mia. tønder olie til at forsvinde op i den blå luft. Dét nummer kostede et syv procents fald i aktiekursen. Chokket får nu investorer, aktieanalytikere og kreditvurderingsfirmaer til i kor at kræve undersøgelser af alle de store olieselskabers reserver.

Shell måtte forleden indrømme, at selskabets kendte oliefelter indeholdt 20 pct. mindre olie, end selskabet hidtil har påstået i regnskaberne. Eller sagt på en anden måde er Shells kendte oliereserver skrumpet fra 13 til lidt under ti års forbrug. Og da olieselskabers værdi - og dermed aktiekurs - i høj grad bestemmes af mængden af kendte oliereserver, de behersker, er indtægter i omegnen af 100 mia. dollar hermed gået op i røg.

Som i alle rigtige tryllekunster er olien ikke sådan rigtig forsvundet, for det hele handler om bogføring. Olieudvinding er en alt andet end eksakt videnskab, og vurderingen af et nyt oliefelts potentiale - eller gammelt for den sags skyld - er meget usikker. Derfor karakteriserer selskaberne oliefelter og deres potentiale som mere eller mindre sikkert. Jo mere sikkert potentialet er, jo mere er det værd i regnskaberne.

Optimistisk bogføring
Meget tyder nu på, at Shell har været rigtigt optimistiske - for nu at sige det pænt - i vurderingen af selskabets reserver. Eksempelvis deltager Shell sammen med to af de andre store selskaber i udviklingen af et relativt nyt, enormt australsk felt, Gorgon. Men mens de andre selskaber ikke bogførte eventuel fremtidig udvinding som »sikker«, var man ikke så smålig hos Shell.

»Vi forventer, at de fleste af disse reserver med tiden kan blive ført tilbage i regnskabernes »sikker«-kategori i takt med, at felterne modnes,« sagde selskabet i en udtalelse.

De andre selskaber har da også haft travlt med at pege fingre ad Shells bogføringspraksis for at isolere problemet dér. Men den køber hverken investorer, analytikere eller myndigheder uden videre. Fra mange sider lyder der nu krav om nærmere undersøgelser af alle selskabers oliereserver. Det er en øvelse, de amerikanske børsmyndigheder allerede er i gang med, og det er muligvis derfor, at Shell selv krøb til korset.

Af frygt for den deraf følgende ballade benyttede flere investeringsbanker lejligheden til at sænke deres købsanbefalinger af de store olieaktier.

På markederne fulgte aktierne hos de andre store selskaber Shells noget af vejen nedad.

Manglende reserver
Efter nedskrivningen af oliereserverne er Shell, der i forvejen er mindre end hovedkonkurrenterne ExxonMobil og BP, sakket yderligere bagud. Alle selskaber får stadig sværere ved at finde nye oliefelter i takt med, at verdens olie rinder ud. Men Shell har i forvejen færre sikre reserver end konkurrenterne.

Der er delte meninger om, hvorvidt Shell har overdrevet oliereserverne med vilje. Nogle påpeger, at Shells olieudvindingsenheder indtil for nylig var meget selvstændige - for ikke at sige uregerlige - enheder med egen bogføringspraksis. Andre påpeger, at det kræver helt specielle talenter at regne så meget galt.