SF: Virkningsløs gavebod til selskaber

Af Morten Homann,

Skatteordfører (SF)Det at regeringen vil gribe ind mod kapitalfonde, må hilses velkomment.

Men indgrebet løser ikke problemerne og er en dårligt skjult undskyldning for at nedsætte selskabsskatten.

Regeringen har helt ret i, at det kræver handling at stoppe kapitalfondenes spekulation, og at de danske skatteregler skal laves om som følge af EF-domstolens afgørelse i den såkaldte Cadbury-Schweppes-sag. Men indgrebet løser ikke problemerne.

Det lugter mere af en dårligt skjult undskyldning for at nedsætte selskabsskatten.

Det er en afslørende pointe, at hver eneste gang regeringen lukker et skattehul for virksomhederne, skal selskabsskatten nedsættes.

Det gjorde man, da man for to år siden lukkede et hul i sambeskatningsreglerne.

Og det sker nu igen, så Danmark indtager en kedelig udbryderrolle i det internationale kapløb mod en selskabsskat på nul procent. Indgrebet har slet ikke taget højde for sammenhængen med udbyttebeskatningen. Nu vil alle, der gerne vil slippe for at betale topskat, blot stifte et selskab og udbetale deres løn som udbytte med en samlet skatteprocent på 55.

Iværksætterne betaler

Dem, der for alvor betaler regningen for indgrebet mod kapitalfondene er iværksætterne, der ikke får glæde af den lavere selskabsskat, men bliver ramt fuldt ud af stramningerne. At begrænse rentefradraget er hverken helt eller halvt nok til at løse problemerne specielt i forhold til EF-dommen. Men der er en række ting, man i stedet kunne have gjort for målrettet, effektivt og præcist at have lukket de huller, kapitalfondene og EF-domstolen i fællesskab har banket i den danske selskabsbeskatning. SF bidrager gerne med gode ideer.

Til gengæld må regeringen så pakke sin gavebod til virksomhederne sammen igen.