Seniorstrateg: Kinas devaluering kan forsinke rentehop i USA

Kinas overraskende devaluering af landets valuta, yuan, har sendt chokbølger gennem finansmarkederne og sendt aktier og obligationsrenter ned verden over.

En svagere kinesisk valuta svækker USA's konkurrenceevne over for Kina, og en styrkelse af dollaren over for de asiatiske valutaer kan derfor dæmpe den amerikanske inflation yderligere og tvinge Fed til at holde renten i bund i længere tid, siger Rasmus Pilegaard ifølge et notat. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og skridtet kan også få betydning for den amerikanske centralbanks plan om en renteforhøjelse senere i år. Det gælder især, hvis den igangværende svækkelse af den kinesiske yuan spreder sig til de omkringliggende lande, vurderer seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

- En svagere kinesisk valuta svækker USA's konkurrenceevne over for Kina, og en styrkelse af dollaren over for de asiatiske valutaer kan derfor dæmpe den amerikanske inflation yderligere og tvinge Fed til at holde renten i bund i længere tid, siger Rasmus Pilegaard ifølge et notat.

Han ser Kinas devaluering som et modsvar på den meget lempelige pengepolitik, der er blevet ført i USA, Japan og Europa i årene efter finanskrisen.

- Ved at devaluere yuanen melder Kina klart ud, at de ikke ønsker at tage tæskene fra den valutakurspolitik, som japanerne og europæerne indirekte fører gennem centralbankernes opkøbsprogrammer, og som amerikanerne selv startede umiddelbart efter den finansielle krise, siger Rasmus Pilegaard.

 

På aktiemarkedet er flere af de store europæiske indeks over 3 pct. efter devalueringen, men udviklingen kan ifølge PFA's seniorstrateg ende med at blive positiv for aktiemarkederne.

Det skyldes netop, at den svækkede yuan kan tvinge verdens store centralbanker til at fortsætte den lempelige globale pengepolitik i endnu længere tid med lave renter og gunstige vilkår for virksomhederne til følge. Dog er det afgørende, at kineserne så også lykkes med at løfte den økonomiske vækst uden at slå bunden helt ud af valutakursen, mener Rasmus Pilegaard.

Den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China, har svækket yuan 3,5 pct. ved at rykke på den såkaldte referencekurs.

Kinesisk valuta-chok rammer danske eksportvirksomheder: