Selskaber vil forhandle om gassen

HNGs repræsentantskab har sagt ja til at forhandle med regeringens selskab DONG og Naturgas Midt-Nord om aftaler, der skal erstatte de gamle gaskøbskontrakter, som strider mod EUs regler om statsstøtte, når gasmarkedet åbner. Imens venter Naturgas Sjælland i kulissen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mere end et års forhandlinger om naturgasselskabernes rolle på det liberale gasmarked, er der ved at være fodslag mellem selskaberne og regeringen. Kun naturgas Fyn har som eneste selskab valgt at køre sit eget løb i samarbejde med lokale energiselskaber.

Hovedstadens Naturgasselskab, HNG, vedtog i går på sit repræsentantskabsmøde at tilslutte sig sankthans-aftalen fra 23. juni med miljø- og energiminister Svend Auken (S) og finansminister Mogens Lykketoft (S). Det samme gjorde repræsentantskabet i det nordjyske gasselskab Midt-Nord i begyndelsen af november. Og den seneste udmelding fra Naturgas Sjællands bestyrelsesformand Søren Clausen er, at Sjælland tiltræder aftalen, hvis de to store selskaber er i stand til at forhandle sig frem til en attraktiv aftale med regeringen.

Af de oprindelige fem naturgasselskaber er kun fire tilbage, efter at regeringen gennem sit selskab DONG i foråret overtog det gældsplagede Naturgas Syd.

Ifølge sankthans-aftalen overtager DONG handelen med de regionale selskabers store gaskunder, der får markedsadgang fra august næste år. Til gengæld beholder selskaberne forsyningspligten over for de kunder, der ikke kan handle på det frie marked, og driver og vedligeholder det regionale ledningsnet ud til gaskunderne.

Hverken Midt-Nord eller HNG har ønsket at risikere borgernes penge på at drive de chancebetonede handelsselskaber. HNGs kunder er overvejende villakunder, der ikke får markedsadgang de første mange år ifølge EUs gasdirektiv, mens Midt-Nord må vinke farvel til 2/3 af sine industrikunder, som går over i DONGs stald. Men de ville alligevel have fået markedsadgang til næste år. Et plaster på såret er, at DONG betaler Midt-Nord for at få gassen gennem det regionale ledningsnet. Hvis Naturgas Fyn skulle aflevere industrikunder til DONG forsvinder mere end 50 pct. af selskabets forretning målt i volumen. Og det vil Naturgas Fyn ikke være med til, siger selskabets direktør René Voss.

HNG og Midt-Nord forhandler i øjeblikket med DONG om erstatning for favorable gaskøbsaftaler, der indeholder elementer af statsstøtte, og derfor vil være uspiselige, når EUs konkurrencemarked åbner. Samtidig forhandler selskaberne om at etablere et gældsafviklingsselskab, der skal afvikle anlægsgælden på godt 10 mia. kr. i år 2014-15.

"Vi venter, at aftalen skrues sammen, så den får det indhold, der er vores forudsætning. Men den foreløbige udmelding tyder på en høj grad af enighed," siger direktør Niels Erik Andersen, HNG.

Aftalen med regeringen indebærer, at når den i løbet af det nye år er forhandlet på plads, så er ikrafttrædelsesdatoen med tilbagevirkende kraft fra 1. januar. Aftalen skærer i statens støtte til de regionales gaskøbskontrakter, så det klinger med godt en mia. kr. i statskassen om året de næste 15 år.

Kontorchef i Energistyrelsen Thomas Bastholm Bille siger, at køreplanen er at sende gasloven til høring inden jul og i Folketinget i januar eller februar.