Selskaber bag kviklån meldt til politiet for vildledende priser

Selskaber, der sælger forbrugslån, bryder markedsføringsloven og skal sikre, at kunder kan tilbagebetale lån.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerombudsmanden har anmeldt seks udbydere af kviklån for vildledende markedsføring.

Selskaberne har markedsført forbrugslån som en kassekredit, reklameret med vildledende priser eller vilkår og har desuden ikke oplyst priserne tydeligt nok.

Samtidig er flere af selskaberne blevet bedt om at sikre, at de personer, de udlåner penge til, rent faktisk har en chance for at betale pengene tilbage.

Det oplyser Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen, i en pressemeddelelse.

»Når deres markedsføring indeholder urigtige oplysninger, og forbrugerne i øvrigt vildledes, så er forbrugeren ikke bare uden den beskyttelse, som kreditvurderingen og kreditoplysningerne skal sikre.«

»Forbrugeren risikerer tilmed at indgå en låneaftale på urigtige forudsætninger,« siger hun.

De seks selskaber er 4finance, der står bag Vivus.dk og Zaplo.dk, Capitolia, der står bag Kronelaan.dk og Simbo.dk, og firmaet Gokredit, der sælger kviklån under samme navn.

Desuden gælder det Creamfinance, der står bag Lendon.dk, Finans 247, som har Kassekreditten.dk, og Ferratum, der sælger lån med samme navn.

Ferratum er politianmeldt for to brud på markedsføringsloven. De fem andre selskaber er blevet anmeldt for tre brud.

Forbrugsombudsmanden udtaler desuden kritik af selskabernes kreditvurderinger. To af selskaberne har ikke vurderet, om kunderne kunne betale lånet tilbage, men kun om de kunne betale de løbende renter.

Der er desuden bevilget flere lån, hvor oplysninger om kundernes privatøkonomi indikerede, at de ikke kunne betale lånet tilbage. For eksempel fordi de havde andre forbrugslån.

Derudover har en del af selskaber ikke skaffet oplysninger om låneansøgernes økonomi. De har derfor ikke kunnet vurdere, om pengene ville blive betalt tilbage.

»Vi kan se, at nogle selskaber giver forbrugerne afdragsfrie lån på ubestemt tid uden at have vurderet, om forbrugerne har råd til at afdrage.«

»Det er en klar overtrædelse af kreditaftaleloven. Forbrugere, der ikke har råd til at afdrage, risikerer at skulle betale meget høje renter i det uendelige på et sådan forbrugslån,« siger Christina Toftegaard Nielsen.

Hun har bedt selskaberne om at give tilsagn om, at de fremover vil vurdere låneansøgerne. Det har nogle af dem givet.

/ritzau/