Seks stormagter enige om Iran-sanktioner

Der er enighed om at lave et system, der genindfører FN-sanktioner mod Iran, hvis landet bryder en mulig kommende atomaftale.

Irans præsident Hassan Rowhani kan se frem til flere snaktioner fra globale stormagter, hvis han ikke makker ret i forhold til landets atom-program. Fold sammen
Læs mere
Foto: PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE/HA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAN: Seks stormagter er blevet enige om at genindføre FN-sanktioner mod Iran, hvis landet bryder en fremtidig atomaftale, skriver Reuters.

Dermed er en helt central forhindring fjernet i bestræbelserne på at lande en aftale med Iran inden 30. juni, forklarer vestlige embedskilder til Reuters.

Den nye forståelse mellem de seks stormagter, USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland og Kina, bringer dem tættere på en aftale med Iran, selv om der stadig er andre forhindringer blandt andet, at FN stadig skal sikres adgang til Irans militære anlæg.

Parterne blev 2. april enige om en midlertidig aftale, der skulle bane vejen for en endelig aftale. Den skulle spærre Irans muligheder for at producere atomvåben.

Europæiske forhandlere har sammen med sine amerikanske kollegaer holdt på, at der skulle laves en automatisk mekanisme, der genindfører sanktionerne mod Iran, hvis landet bryder sine forpligtelser i en eventuel atomaftale.

Normalt har lande som Rusland og Kina været modstandere af, at sanktionerne automatisk skal genindføres, hvis en aftale ikke overholdes.

Ifølge Reuters laver parterne et særligt udvalg, der skal tage stilling til eventuelle brud på en aftale.