Schweiz får på puklen for manglende Rusland-sanktioner

Alpelandet kommer i stigende grad i klemme i takt med, at EU strammer sanktionerne mod Rusland i forbindelse med Ukraine-krisen.

Ruslands præsident Putin giver hånd til den schweiziske præsident Didier Burkhalter ved et møde i Schweiz i maj i OSCE-regi.  Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Schweiz tænker mest på sin egen banksektor frem for at være solidarisk med EU omkring krisen i Ukraine. 

Så kontant lyder kritikken nu fra den estiske præsident Toomas Hendrik på baggrund af, at Schweiz viger uden om at indføre sanktioner mod Rusland for landets fremfærd i Ukraine, skriver Reuters.

Kritikken går på, at Schweiz ikke vil risikere de omfattende bankaktiviteter med rige russere ved at fremstå solidariske med EU og USA.


»Schweiz må leve med at blive kritiseret for at have droppet egne sanktioner mod Rusland for at opnå en fordel for sin banksektor,« siger den estiske præsident til avisen SonntagsZeitung.

Schweiz, som aktuelt leder OSCE, fremhæver på sin side, at det er vigtigt, at landet forbliver neutralt for at kunne agere i rollen som mægler. Landet er på ingen måde forpligtet til at indføre sanktioner mod Rusland, men som medlem af Schengen-samarbejdet omkring paskontrol gælder en del af sanktionerne også i Schweiz.

Omkring 75 procent af Ruslands eksport af råolie bliver handlet via Genève, ligesom det russiske indestående i schweiziske banker løber op i godt 15 milliarder dollar.