Schweiz' ældste bank lukker og slukker

Efter 269 års bankdrift må alpelandets ældste privatbank Wegelin dreje nøglen om efter skatteskandalesag i USA.

Skiltet skal snart pilles ned hos Schweiz' ældste privatbank Wegelin, der har eksisteret siden 1741. Fold sammen
Læs mere
Foto: ENNIO LEANZA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1741 har schweiziske Wegelin drevet bankvirksomhed fra det lille alpeland med de store banktraditioner - men nu er det slut.

"Når den her sag endelig bliver lukket, vil Wegelin ophøre med at eksistere som bank," lyder det i en meddelelse fra bankens hovedkvarter i St. Gallen nær grænsen til Østrig.

Schweiz' ældste privatbank er blevet bragt i knæ af de amerikanske skattemyndigheder. Banken har erkendt, at man systematisk har hjulpet amerikanske borgere med skatteunddragelse. Wegelin er derfor gået med til at betale en bod på 58 mio. dollars - og altså helt ophøre med at eksistere - som konsekvens, skriver Reuters.

I op mod et årti har Wegelin hjulpet amerikanere med at undgå skattebetalinger for mindst 1,2 mia. dollars.

"Wegelin var vidende om, at den her praksis var forkert. Fra omkring 2002 til omkring 2010 gik Wegelin med til sammen med visse amerikanske skatteydere at omgå deres skatteforpligtelser, fordi de havde indgivet forkerte selvangivelser til IRS (de amerikanske skattemyndigheder, red.)," lød det ifølge Reuters, da Wegelin-chefen Otto Bruderer krøb til korset ved retten i New York.

Da sagen blev indledt i sidste februar var det første gang i nyere tid, at de amerikanske myndigheder havde indledt en sag mod en udenlandsk bank, og Wegelin svor, at den ville modstå anklagerne. Det førte blandt til, at bankens ledelse udeblev fra retten og derved forværrede bankens sag.

Wegelin er bare én af en lang række udenlandske banker, som de amerikanske myndigheder har haft i søgelyset for medvirken til, at borgere kan omgå landets skattesystem. Blandt andet har Credit Suisse også været under granskning sammen med en række andre større og mindre schweiziske banker. Det samme har britiske HSBC og de israelske banker Hapoalim, Mizrahi-Tefahot Bank og Bank Leumi.

I forbindelse med Wegelins tilståelse sagde den assisterende statsanklager Kathryn Keneally fra det amerikanske justitsministerium ifølge Reuters, at det er højeste prioritet "at finde dem, der bliver ved med at unddrage deres skat".

"Den bedste aftale for de her folk er nu at melde sig og få rettet op på tingene, inden IRS eller justitsministeriet finder dem," sagde hun.