Saudi Aramco varsler investeringer for over 1.900 milliarder kroner

Saudi-Arabiens olieselskab vil investere betydelige summer de næste ti år.

Foto: HANDOUT.
Læs mere
Fold sammen

Oliemastodonten Saudi Aramco skal efter planen bruge 300 milliarder dollars – svarende til 1.915 milliarder kroner – på investeringer i nye projekter inden for olie og gas de næste ti år.

Det oplyser administrerende direktør Amin Nasser under oliekonferencen Abu Dhabi International Petroleum Exhibition Conference (ADIPEC) til Reuters mandag.

Ifølge Nasser skal der investeres både på land og offshore – både i og udenfor Saudi-Arabien.

Han siger også, at en afgørelse om, hvorvidt olieselskabet skal børsnoteres, forhåbentlig er nært forestående.

Der har nemlig været heftige spekulationer om den ventede børsnotering af Saudi-Arabiens olieselskab.

I oktober udtalte bin Salman, at selskabet er på vej mod en notering til næste år. Det er i hvert fald sikkert, at selskabet vil blive noteret på Saudi-Arabiens eget marked, Tadawul, men det er uklart, hvor selskabet i givet fald skal noteres internationalt.

Storbritannien, Hongkong og USA er de lande, som kæmper om at blive vært for alle tiders største børsnotering.

 

Kinesisk interesse

Det er også uklart, hvor mange aktier, som vil blive tilgængelige for offentligheden, når først selskabet går på børsen.

Selv om størrelsen på noteringen endnu ikke er bestemt, har de saudiske myndigheder tidligere sagt, at de håber at få 100 milliarder dollars – 638 milliarder kroner – på at sælge omkring 5 procent af selskabet.

Men selv om Saudi Aramco ender med ”kun” at udbyde aktier for 50 milliarder dollars, vil det fortsat være det dobbelte af den tidligere rekord, som blev sat, da Alibaba gik på børsen i 2014.

Midt i oktober meldte Reuters, at Saudi Aramco har fået et tilbud om at sælge en større post i selskabet direkte til kinesiske investorer.

Et sådant salg kan finde sted, inden man eventuelt går videre med den længe varslede børsnotering af oliegiganten, oplyser kilder til nyhedsbureauet.

Kina skal have tilbudt at købe 5 procent af selskabet direkte.