Saudi-Arabiens magtkamp kan få betydning for olieprisen

En analytiker vurderer, at den seneste tids opgør i kongedømmet kan betyde oliepriser på op til 70 dollar tønden.

Kronprins Mohammad bin Salman under en konference i Riyadh den 4. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: FAYEZ NURELDINE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Saudi-Arabien har ikke råd til en ny nedgang i olieprisen eller et nyt fald i landets olieindtægter,« siger olieanalytiker Roberto Friedlander til CNBC.

Han tror, landet hellere vil forsøge at dæmpe risikoen på markedet og dermed sende olieprisen op mod de 70 dollar tønden, frem for at risikere at lade den falde tilbage til 50 dollar-niveauet.

»Saudi-Arabiens situation betyder 70 snarere end 50 dollar,« mener Friedlander.

Analytikerens udtalelser kommer efter nyheden om, at Saudi-Arabiens nye antikorruptionskommission har arresteret elleve prinser og flere ministre i det, som flere efterhånden ser som et kalkuleret magtopgør, der kan ændre landet.

Tirsdag blev prisen på brent-olie sat til lidt over 64 dollar tønden – det højeste niveau i to år.

I løbet af weekenden fik chefen for Saudi-Arabiens nationalgarde også sparket, og økonomiministeren blev skiftet ud.

Game of Thrones

Friedlander peger på, at Saudi-Arabiens kronprins, Mohammad bin Salman, nu har ryddet modstandere af vejen og dermed står bedre rustet til at gennemføre sine planer for at sikre den økonomiske vækst.

Hans planer omfatter et frasalg af dele af den statslige oliegigant Saudi Aramco.

Analytikere i SEB betegner i et kundenotat weekendens begivenheder som Saudi-Arabiens »Game of Thrones« – med henvisning til den populære TV-serie.

De skriver, at beslutningen om anholdelserne kan styrke reformudsigterne i en situation med voksende regionale spændinger mellem Saudi-Arabien og Iran.

Saudi-Arabien anses normalt som det mest magtfulde medlem af oliekartellet Opec. Ifølge den seneste rapport om oliemarkedet i kartellet producerede landet næsten 10 millioner tønder olie om dagen i september eller omkring 30 procent af kartellet samlede output på 32,7 millioner tønder om dagen.