Saudi-Arabien villig til at acceptere oliepris på 20 dollar

Organisationen af Olieeksporterende Lande - Opec - vil ikke reducere olieproduktionen selv om prisen falder til 20 dollar per tønde.

Den saudi arabiske olieminister Ali Al-Naimi Fold sammen
Læs mere
Foto: HERBERT PFARRHOFER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og verden kommer måske aldrig til at se oliepriser på 100 dollar per tønde igen. Det sagde Saudi-Arabiens olieminister Ali al-Naimi til Middle East Economic Survey mandag, ifølge Financial Times.

- Det er ikke i Opec-producenternes interesse at sænke produktionen, uanset hvad prisen er. Om den falder til 20, 40, 50 eller 60 dollars, er irrelevant, lød det fra olieministeren.

Ali al-Naimi minister tilføjede, at hvis Saudi-Arabien reducerer produktionen, så vil prisen stige og russerne, brasilianerne og US skiferolie-producenter tage Saudi-Arabiens markedsandel.

The Financial Times bemærker, at Ali al-Naimi ofte er beskrevet som den mest indflydelsesrige person i energibranchen, og hans bemærkninger giver for første gang en forklaring på Saudi-Arabiens strategiændring.

Ifølge olieanalytiker Jamie Webster fra IHS Energy handler det om en grundlæggende ændring i Opecs politik, der er mere ambitiøs end på noget tidspunkt siden 1970'erne.

- Vi er gået ind i skræmmende tider for oliemarkedet, og i de kommende år kommer vi til at håndtere en masse volatilitet, vurderer han.

Faldende oliepriser forårsager alvorlige problemer i lande som Rusland og Venezuela, men det kan være meget gavnligt for den globale økonomi. IMF meddelte mandag, at en lav oliepris over en længere periode vil løfte den globale vækst med 0,7 pct.point i 2015 og 0,8 pct.point i 2016. Kina vil være den nation, der får den største effekt med 0,7 procentpoint i 2015 og 0,9 procentpoint i 2016.

Ali al-Naimi pointerede, at Saudi-Arabien og andre producenter i Golf-regionen kan modstå lange perioder med lave oliepriser, primært fordi deres produktionsomkostninger ligger helt nede på omkring 4-5 dollar per tønde.

Men ud over Rusland og Venezuela vil lange perioder med lave oliepriser påvirke produktion i Brasilien, Vestafrika og Arktis.

- Vi ønsker at vise verden, at de højeffektive producentlande er dem, der fortjener markedsandelene. Hvis prisen falder, så falder den... andre vil blive alvorligt ramt, før vi føler noget som helst, lød det fra Ali al-Naimi.

/ritzau/FINANS