Saudi-Arabien tilbageholder betalinger til selskaber

De historisk lave oliepriser presser den saudiarabiske økonomi og har for første gang siden 2009 skabt underskud på de offentlige finanser.

Riyadh Metro, 26. August 2015. REUTERS/Faisal Al Nasser Fold sammen
Læs mere
Foto: FAISAL AL NASSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For at spare penge har regeringen derfor besluttet af tilbageholde betalinger til selskaber, der leverer efter referingskontrakter, skriver Bloomberg News.

En kilde nær den saudiarabiske regering fortæller, at visse virksomheder, der beskæftiger sig med infrastruktur i landet, har måttet vente på at modtage betaling i op til seks måneder.

Det gælder blandt andre for entreprenører ansat ved metrobyggeriet i hovedstaden Riyadh, der koster staten 22 mia. dollar. Projektet ventes nu at blive udskudt.

Olie udgør omkring 80 pct. af landets indtægter, og derfor har det historiske dyk i oliepriserne betydet, at regeringen har tappet på valutareserverne, skåret i omkostningerne, solgt obligationer og nu også tilbageholdt lønninger.

- Det er svært at lade være med at øge forbruget, når olieprisen stiger, ligesom det er svært at skære, når priserne falder. Men der må nødvendigvis komme flere besparelser - budgetunderskuddet er simpelthen for stort til at blive ignoreret, siger Simon Williams, der er cheføkonom for Central- og Østeuropa hos HSBC, til Bloomberg News.

Landets budgetunderskud er fortsat beskedent i forhold til mange vestlige lande. I 2014 var Saudi-Arabiens underskud mindre end 2 pct. af bruttonationalprodukt, BNP, mens det i USA var 2,8 pct. af BNP.