Saudi-Arabien sigter efter stjernerne med milliardinvestering i Bransons rumfartsselskaber

Saudi-Arabien vil smide en milliard dollar efter Virgins rumfartsselskaber. Det er endnu et skridt i kongedømmets ambitiøse omstilling af landets økonomi, som allerede fra 2030 skal være uafhængig af olieindtægter.

Den kendte britiske entrepenør og stifter af Virgin, Sir Richard Branson, til møde med den Saudi-Arabiske kronprins Mohammed bin Salman. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saudi-Arabien er klar til at smide omkring en milliard dollar i den britiske entrepenør Sir Richard Bransons Virgin-virksomheder, der beskæftiger sig med rumfart.

Kapitalindsprøjtningen vil lande i virksomhederne Virgin Galactic, The Spaceship Company og Virgin Orbit, og det vil være muligt for olielandet at forhøje investeringen med 480 millioner dollar, skriver The Telegraph.

»Den her investering er et tegn på, at det internationale investeringssamfund har tillid til, at vores vision, vores tilgang og vores teknologi er den rigtige vej til at kommercialiserer adgangen til rummet,« skrev Sir Richard Branson torsdag på Virgins hjemmeside og tilføjede:

»Vi er nu kun måneder væk fra, at Virgin Galactic sender mennesker ud i rummet, og Virgin Orbit placerer satellitter rundt om jorden.«

Handlen mangler at blive godkendt af den amerikanske regering, men hvis den går igennem, får Saudi Arabien en stor post i et marked, som kan blive gigantisk, skriver The Guardian.

Saudi-Arabiens potentielle investering i Virgin er én af flere planer, som er kommet ud af begivenheden Future Investment Intiative (FII) i Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh i denne uge.

Nyheden om kæmpeinvesteringen i Virgins rumfartsvirksomheder kommer i kølvandet på, at kongedømmet er i gang med en spektakulær omstilling af landets økonomi.

Målet er, at Saudi-Arabien i 2030 skal være uafhængig af de olieindtægter, som har været afgørende for den vækst og levestandard, Saudi-Arabien har skabt gennem de seneste år.

Den store omstilling har i den seneste tid givet anlæg til en række andre kæmpeprojekter:

Tirsdag præsenterede den saudiske kronprins Mohammed bin Salman planerne for en ny, moderne megaby kaldet Neom, som er det hidtil mest spektakulære projekt i Saudi Arabiens ultra-ambitiøse plan om at gøre landets økonomi uafhængig af olieindtægter inden 2030. Byen skal være et nyt globalt centrum for nye teknologier og bæredygtige løsninger.

Projektet kommer til at koste mindst 3.000 milliarder kroner at få byen til at rejse sig fra sandet. Pengene skal komme fra både saudiske oliefonde og udenlandske investorer. Det skriver Financial Times.

Men megabyen Neom og investeringen i Sir Richard Bransons rumfartsvirksomheder er langtfra de eneste ambitiøse omstillingsprojekter, Saudi-Arabien satser på.

Blandt andet skal en del af landets største olieselskab, Saudi Aramco, der formentlig er verdens mest værdifulde virksomhed, blive børsnoteret, hvilket skal indbringe 600 milliarder kroner.

Samtidig arbejder kongedømmet på et kæmpeprojektet, hvor hundredvis af kilometer på kysten til Det Røde Hav skal gøres til en populær turistdestination for strand- og solhungrende turister. I den zone vil de strenge saudiske regler for alkohol og påklædning i øvrigt blive lempet.

Den Saudi-Arabiske kronprins Mohammed bin Salman, lægger da heller ikke skjul på, at investeringen i Virgin er endnu et skridt i kongedømmets kamp for at gøre økonomien klar til fremtiden:

»Partnerskabet med Virgin Group reflekterer de store fremskridt, kongedømmet gør mod vores om en mangfoldig, vidensbaseret økonomi. Saudi-Arabiens fremtid er innovtation,« sagde landets kronprins om partnerskabet i en pressemeddelelse udsendt af Virgin Group tordsag.