Saudi-Arabien sænker prisen for olie solgt i Europa

Saudi-Arabien satte tirsdag olieprisen ned på den olie, som landet sælger til Europa. Det sker muligvis som led i landets verserende konflikt med Iran.

Saudi-Arabien satte tirsdag olieprisen ned på den olie, som landet sælger til Europa. Det sker muligvis som led i landets verserende konflikt med Iran. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver marketwatch.com.

Saudiernes træk synes at bane vejen for en øget konkurrence om de europæiske oliemarkeder senere på året, når Iran ventes at øge sin eksport efter den forventede afslutning af vestlige sanktioner mod Iran, som blev indført grundet landets atomprogram.

Prissænkningen kommer midt i en eskalerende konflikt mellem Saudi-Arabien og Iran, som startede med, at der udbrød diplomatiske spændinger mellem de to lande, som anses for at være Mellemøstens mest magtfulde stater, lørdag, da Saudi-Arabien henrettede den fremtrædende religiøse leder Nimr al-Nimr.

Søndag afbrød Saudi-Arabien alle forbindelser til Iran og udviste den iranske ambassadør.

En iransk olieekspert tolker ifølge marketwatch.com Saudi-Arabiens træk som et forsøg på at skærpe konkurrencen forud for, at Iran vender tilbage til oliemarkederne. EU ventes at ophæve dets embargo mod Iran allerede næste måned.

- Saudierne er ved at forberede sig på Irans tilbagevenden, siger Mohamed Sadegh Memarian, som for nyligt blev pensioneret fra en stilling som leder af Irans olieministeriums afdeling for analyse af råolie, til marketwatch.com.

Onsdag formiddag koster en tønde Brent 35,45 dollar per tønde. Prisen for den europæiske referenceolie, Brent, er ifølge Financial Times dermed gledet til det laveste niveau i 11 år.