Saudi-Arabien og Tyrkiet aftaler makkerskab

Saudi-Arabien og Tyrkiet er enedes om at oprette et "strategisk samarbejdsråd", der skal styrke dem militært og økonomisk.

Adel al-Jubeir og Mevlut Cavusoglu. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det meddeler Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, efter et møde mellem de to landes ledere ifølge skriver nyhedsbureauet Reuters

- Mødet mundede ud i et ønske om at oprette et strategisk samarbejdsråd på højt niveau mellem de to lande, siger Jubeir på et pressemøde, hvor også hans tyrkiske kollega deltager.

Det sker ved afslutningen af et møde i hovedstaden Riyadh mellem den saudiske kong Abdullah og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Ifølge Jubeir skal rådet beskæftige sig med sikkerhed, militære spørgsmål, handel, energi og investeringer i de to lande.

Begge lande er overvejende sunnimuslimske, og flere eksperter har peget på, at de har haft behov for at konsolidere sig, på et tidspunkt hvor shiamuslimer i Iran og Irak sidder tungt på magten.

Iran støtter præsident Bashar al-Assads regime i Syrien og Hizbollah-bevægelsen i Libanon.

Både Saudi-Arabien og Tyrkiet ser med skepsis på, at stormagterne med USA i spidsen har indgået en atomaftale med Iran. Dermed er der udsigt til, at de internationale sanktioner mod Iran ophæves, og det kan styrke Irans rolle i den mellemøstlige region.