Saudi-Arabien låner 4 mia. dollar efter olieprisfald

Saudi-Arabien har lånt 4 mia. dollar på hjemmemarkedet i det forløbne år. Det sker som resultat af de faldende oliepriser.

Saudi-Arabien har lånt 4 mia. dollar på hjemmemarkedet i det forløbne år. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY DOLZHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landet sælger sine første obligationer i otte år som led i bestræbelserne på at kunne opretholde et højt niveau af offentlige udgifter på trods af olieprisernes nedtur.

Regeringen vil benytte sig af en kombination af obligationer og reserver for at kunne opretholde udgiftsniveauet og dække et underskud, som vil være større end forventet.

Det skriver Financial Times.

- Virkeligheden er ved at gå op for Saudi-Arabien, og det samme gør nøden. Hvis regeringen fortsætter, som den plejer, så vil reserverne være tømt hurtigere end forventet - i slutningen af 2018 eller begyndelsen af 2019, siger John Sfakianakis, direktør for Golf-regionen hos Ashmore, som er en investeringsvirksomhed med speciale i nye vækstmarkeder.

Analytikere har anslået at Saudi-Arabien har et underskud på omkring 130 mia. dollar i år. Regeringen, som ikke har udnyttet obligationsmarkedet siden 2007, har været i valutareserverne, som toppede på 737 mia. dollar sidste år, for at betale udgifterne til løn, særlige projekter og luftkrigen mod Yemen. Ifølge en ekspert har Saudi-Arabien brug for en oliepris på 105 dollar per tønde for at kunne imødese de planlagte krav til udgifterne. Den gennemsnitlige pris for året er dog anslået til 58 dollar per tønde.