Saudi-Arabien frister Rusland med oliestudehandel

Saudi-Arabiens efterretningschef skal efter sigende have forsøgt sig med en kombination af trusler og olietilbud for at få Rusland til at trække støtten til Bashar al-Assads regime i Syrien.

Saudi-Arabien skal have forsøgt at lokke Rusland til at skifte mening om Syrien til gengæld for et oliesamarbejde og kontrol med terrorgrupper, der truer russiske interesser. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALI JAREKJI

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Lækkede transkriptioner beskriver et møde, hvor kongedømmets efterretningschef, prins Bandar bin Sultan, skal have lovet Ruslands Vladimir Putin et samarbejde med OPEC om olie- og gasproduktionen i et forsøg på at få Rusland til at skifte side. Historien har floreret i russiske og libanesiske medier.

»Lad os undersøge, hvordan vi skaber en russisk-saudisk strategi på området olie. Målet er at blive enige om en oliepris og en produktionsmængde, der holder prisen på de globale markeder stabil,« er prinsen citeret af The Telegraph for at sige.

Prinsen taler endvidere om tjetjenske terrorgrupper, der opererer i Syrien, men som også kan spille en rolle ved de olympiske vinter-lege i den russiske sortehavsby Sochi i 2014.

»Jeg kan give dig en garanti for beskyttelse af vinterolympiaden næste år. De tjetjenske grupper, der truer sikkerheden ved legene, er kontrolleret af os,« siger han efter sigende ifølge The Telegraph, ligesom han også lovede at beskytte Ruslands flådebase i Syrien, hvis Assads regime bliver væltet.

Det dramatiske møde skal have været fuld af advarsler om en dramatisk udvikling i det borgerkrigsramte land, men den saudiske efterretningsmand ser ifølge The Telegraph ikke ud til, at have haft held med sit forehavende.

»Vores holdning til Assad vil aldrig ændres. Vi tror, det syriske regime er den bedste talsmand på vegne af det syriske folk, og de folk, der ikke er kannibaler,« siger Putin ifølge The Telegraph med henvisning til en video af en oprører, der skal have spist en død fjendes indvolde.

Prins Bandar advarede fra sin side om, at en militær løsning ikke kan undgås, hvis Rusland afviser olivengrenen.