SAS-stewardesser ved afgrunden

Klokken er ved at falde i slag for de kabineansatte i SAS, der trods store indrømmelser endnu ikke opfylder SAS-ledelsen krav.

Læs mere
Fold sammen
Weekendens langstrakte forhandlinger mellem SAS-ledelsen og de kabineansatte gav intet resultat.

Med truslen om, at norske stewarder og stewardesser kan overtage deres job, forhandler de danske kabineansatte i SAS nu på tredje uge med SAS-koncernens danske ledelse om at finde besparelser på overenskomsterne for flere hundrede mio. kr.

Det har dog på nuværende tidspunkt mørke udsigter, for trods langvarige forhandlinger er parterne stadig et godt stykke fra hinanden, og de kabineansatte vil ikke strække sig længere.

»Vi er dybt skuffet over SAS' ageren og over, at folk, vi har kendt i mange år, vil rejse sådanne krav for os. Hvordan kan det lade sig gøre at tage så mange penge fra så mange mennesker, der i forvejen arbejder fuld tid,« siger de kabineansattes chefforhandler Verner Lundtoft Jensen.

Selv om SAS-ledelsen angiveligt har ændret sit oprindelige udspil om en lønnedgang på 20 procent og en produktivitetsforbedring på 30 procent, så er de foreliggende muligheder uspiselige for stewardesserne og stewarderne.

Et af de store problemer i forhandlingerne er ifølge Verner Lundtoft Jensen, at de kabineansatte både skal gå ned i løn, arbejde mere og acceptere flere afskedigelser.

Parterne mødes igen i dag klokken otte i forligsinstitutionen.

Sent i går tog også piloterne igen fat på forhandlingerne med SAS-ledelsen.

Mens forhandlingerne står på, arbejder ledelsen videre med en alternativ plan, der kan koste tusindvis af arbejdspladser. Planen indebærer blandt andet nedskæringer i trafikken og en gradvis lukning af de oversøiske ruter.