SAS-planen er tæt på at kollapse

HK-ansatte i SAS har fået ny overenskomst uden lønnedgang og annullerer dermed andre indgåede aftaler. Ledelsen finder ikke besparelser for to mia. kroner, og fyringer er uundgåelige, vurderer analytikere.

Nye afskedigelser tegner sig i horisonten for de hårdt prøvede medarbejdere i SAS, efter at de afgørende overenskomstforhandlinger i praksis er kollapset.

Dermed må koncernchef Jørgen Lindegaard gå til sin bestyrelse på onsdag uden de proklamerede besparelser på to milliarder kroner, der skulle bringe den gigantiske spareplan »Turnaround 2005« i mål.

»Vi har nu aftaler med en række landbaserede fagforbund. En del har imødekommet de økonomiske krav, og en del har ikke, og de har fået at vide, at ledelsen forbeholder sig ret til at finde besparelserne på anden vis. Vi kan ikke udelukke afskedigelser, men den beslutning ligger endeligt hos bestyrelsen. Lindegaard har jo været ganske klar i mælet, og finder vi ikke besparelserne på den ene måde, så finder vi dem på den anden måde,« siger SAS Danmarks informationschef Troels Rasmussen.

Sent natten til onsdag indgik de HK-ansatte i SAS en ny overenskomst, som medfører en fastfrysning af lønnen men ikke en reel lønnedgang. HKernes afvisning af en lønnedgang betyder, at SAS-ledelsens indgåede aftaler med blandt andet Ledernes Hovedorganisation og de cirka 5.500 luftfartsfunktionærer i LFF delvist er annullerede. Deres overenskomstaftaler med en indbygget lønnedgang på tre procent har nemlig hele tiden været betingede af, at de øvrige fagforbund accepterer noget tilsvarende.

Mere outsourcing på vej
Der bliver ikke tale om nye forhandlinger med de fagforbund, man har lavet aftaler med, understreger Troels Rasmussen.

Samtidig mangler endnu aftaler med piloterne og kabinepersonalet. Dermed falder store dele af det faglige korthus sammen for SAS-ledelsen i forhold til at finde de sidste, afgørende besparelser ad forhandlingens vej.

»SAS-ledelsen har intil nu været meget håndfast om at ville finde de udmeldte besparelser, og hvis medarbejderne ikke går med på de nødvendige aftaler, så vil man nå besparelserne ved at hente ydelserne ude i byen ved outsourcing,« siger analytiker Brian Børsting fra Jyske Bank.

I forvejen skal i alt 6.000 ansatte forlade SAS som følge af spareplanen. Desuden kan SAS-ledelsen reducere i medarbejderstaben i forbindelse med selskabets reorganisering, påpeger administrerende direktør Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktie Analyse.

»SAS har allerede flyttet funktioner til udlandet, og det kan man sagtens forestille sig sker i større udstrækning. Samtidig kan man forestille sig, at SAS i forbindelse med reorganiseringen af den juridiske struktur vælger at udstede nye kontraktforhold, så man afvikler de enheder, hvor de dårligste aftaler med ledelsens øjne findes,« siger han.

Håndklædet i ringen
Luftfartsfunktionærernes formand Nicolas Fischer beskylder direkte de HK-ansatte for at være skyld i kommende afskedigelser.

»Det er udtryk for ansvarsforflygtigelse, når HK holder fast i sine lønkrav. Nu risikerer vi, at problemerne rammer de ansatte langt hårdere, og jeg frygter, at vi i stedet bliver ramt af masseafskedigelser,« siger LFF-formanden.

Omvendt anser formanden for HK i SAS, Mai-Brit Hoff Kjeldsen, forhandlingerne med SAS-ledelsen som færdige.

»Jeg er ganske tilfreds med resultatet, selv man aldrig kan vide, hvornår det er godt nok. Det har dog gjort forhandlingsklimaet endnu mere hårdt, at LFF som de første gik med til en lønnedgang, hvis vi andre også gjorde. Det svarer jo til at smide håndklædet i ringen fra begyndelsen på alles vegne,« siger hun.

De HK-ansatte er gået med til en fastfrysning af lønnen de næste to år, mens de i 2006 vil få, hvad der svarer til cirka 3,5 pct. i lønningsposen, oplyser HK-formanden. Aftalen indebærer også, at ferietillægget reduceres fra tre procent til halvanden procent.