SAS lægger pres på de ansatte

SAS skruer op for fyringstruslerne over for sine 30.000 ansatte. Fredag indkaldte ledelsen alle faggrupper i Norden til stormøde i Stockholm på mandag, hvor koncernchef Jørgen Lindegaard vil informere om det foreløbige resultatet af de overenskomstforhandlinger, der er kommet i hus i luftfartsselskabet. Og der er ingen tvivl om meldingen. Koncernen er nemlig langt fra det sparemål på to mia. svenske kroner, som SAS på forhånd havde langt op til.

Læs mere
Fold sammen
Lindegaard har antydet, at alternativet til lønbesparelser er massefyringer, og derfor har han udtrykt håb om, at medarbejderne vælger at tænke sig om en ekstra gang, før de siger nej til lønnedgang.

De to største områder, nemlig kabinepersonalet og piloterne, forhandler endnu, men begge parter har svært ved at sluge sparekravene fra ledelsen. Mens kabinepersonalet presses med en 20 procents lønnedgang, skal piloterne finde et trecifret millionbeløb i deres samlede lønsum.

Dertil kommer, at mange af de forlig, der er indgået, slet ikke lever op til kravene. De HK-ansatte har eksempelvis afvist en lønnedgang til stor fortrydelse for Luftfartsfunktionærerne, der har accepteret en nedgang i lønnen på tre procent under forudsætning af, at alle ansatte fulgte trop.

Det er stadig et åbent spørgsmål, om de allerede indgåede aftaler kan genforhandles.

/ritzau/