SAS flyver videre og vinder første slag i arbejdskamp

Med ophøret på kabinepersonalets strejke melder SAS om stort set normal drift fra onsdag. SAS har vundet første slag i lang arbejdskamp, vurderer professor emeritus.

For fjerde dag i træk holder en arbejdsnedlæggelse blandt selskabets kabineansatte flere fly fra at komme på vingerne. Indtil videre er der mandag tale om 51 aflysninger af afgange eller ankomster fra Københavns Lufthavn, fremgår det af en oversigt på lufthavnens hjemmeside. Mandag er udset til at blive en skæbnedag for SAS' kabineansatte, der siden fredag har nedlagt arbejdet./arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Jon Olav Nesvold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten alle i kabinepersonalet hos SAS har meldt sig klar til arbejde i løbet af mandag. Derfor forsikrer SAS nu de rejsende, at der onsdag vil være næsten normale tilstande i SAS-afgangene.

»SAS er kendt for at være pålidelige og punktlige. Vi beklager rigtigt mange gange over, at den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse har haft så store negative konsekvenser for vores kunder,« siger koncerndirektør Flemming Jensen i SAS til Berlingske Nyhedsbureau.

Han fortæller, at der venter selskabet en større millionregning som følge af aflysningerne.

SAS havde mandag morgen aflyst op mod 200 afgange under strejken, der begyndte fredag formiddag med et krav om, at SAS ville forhandle om overenskomster med de 147 ansatte, der ryger over i flyselskabets nyerhvervede datterselskab Cimber. De ansatte frygter, at de får ringere vilkår, når de flyttes over i datterselskabet.

Søndag formiddag eskalerede situationen, da SAS trak konflikten i Arbejdsretten, der pålagde de ansatte at gå i arbejde klokken 12.30 samme dag. Efter et fem timers langt møde trodsede stewardesser og stewarder så rettens ord og fortsatte strejken. Det til trods for at deres fagforening CAU og hovedorganisationen FTF kraftigt opfordrede dem til at gå i arbejde. Søndag aften meddelte flyselskabet så sine ansatte, at hvis ikke de gik i arbejde igen mandag, var de at betragte som opsagt.

Dermed trak SAS et kendt og stærkt kort på arbejdsmarkedet, vurderer Flemming Ibsen, der er professor emeritus ved Aalborg Universitet og har beskæftiget sig med det danske arbejdsmarked i 43 år.

»SAS-ledelsen smider det ultimative kort, at de opsiger folk, hvis ikke de går i arbejde igen. Det pres var for svært at stå for, fordi det lige pludselig ikke handler om en overenskomst, men simpelthen deres arbejde,« siger han.

Hans vurdering er, at SAS har vundet den første omgang af en arbejdskamp, der vil komme til at vare i længere tid.

»Det er helt sikkert, at kampen fortsætter. Men det bliver svært for kabinepersonalet, fordi SAS på sin vis hele tiden har muligheden for at sige, at selskabet kæmper en overlevelseskamp. Derfor kan SAS sige, at hvis ikke vi presser medarbejderne, så er der ikke noget SAS længere,« siger Flemming Ibsen.

Kabinepersonalets talsmand Jakob Esposito forventer også, at de ansattes kamp vil fortsætte, så snart de ansatte er flyttet over i Cimber.

»Så vil dem, der vil overgå til Cimber, som vil være hovedparten, de vil have mulighed for derovre, formentlig på helt lovlig vis at konflikte sig til en overenskomst. Det vil sige, at det stopper ikke her, det bliver måske i virkeligheden værre for SAS og SAS’ kunder,« sagde han til TV 2 News mandag morgen som reaktion på ultimatummet fra SAS.

Kabinepersonalets fagforening CAU forklarer, at de nu afventer forhandlingerne med SAS.

»Konflikten er slut, men vi er klar til at genoptage forhandlingerne, så snart SAS vender tilbage med et ønske om at forhandle. Uenighederne skal løses ved forhandlingsbordet, ikke gennem strejker,« siger næstformand i CAU Jean Pierre Schomburg til Berlingske Business.

SAS oplyser, at der også tirsdag vil være mindre justeringer og mindre uregelmæssigheder.