SAS beskyldes for at lyve om lønforhold

De danske kabineansatte beskylder SAS-ledelsen for bevidst at lyve om stewardessernes lønforhold undervejs i de afgørende forhandlinger om nye overenskomster.

Den dårlige stemning mellem SAS-ledelsen og flykoncernens danske kabineansatte har nået sit foreløbige højdepunkt.

De danske stewardesser og stewarder beskylder SAS for bevidst at lyve om deres lønforhold for at kunne lægge yderligere pres på de kabineansatte i de langstrakte forhandlinger om nye overenskomster.

SAS har senest oplyst at en stewardesse med årene kan nå op at tjene en max.-løn på 43.000 kr. om måneden. For en kabinechef, en såkaldt purser, er beløbet 49.000 kr. om måneden.

Forkerte tal
Oplysningerne får de kabineansattes formand til at se rødt:

»Det er det endelige bevis på, at SAS giver forkerte tal til omverdenen om vores arbejdsforhold. De løntal er decideret løgnagtige,« siger Verner Lundtoft Jensen, formand for de kabineansattes fagforening, CAU.

Gennemsnitslønnen for SAS' stewardesser og stewarder er ifølge foreningen 25.000 kr. om måneden. Startlønnen er 17.000 kr.

En stewardesse vil ifølge Verner Lundtoft Jensen selv efter 30 års ansættelse hos SAS ikke kunne tjene over 33.000 kr. om måneden.

De kabineansattes formand peger på, at SAS-ledelsens oplyste lønniveau må bero på arbejdsgiverbidrag, feriepenge og hoteludgifter til overnattende stewardesser.

Chikane fra andre ansatte
Beskyldningerne om løgnagtige oplysninger kommer på et meget uheldigt tidspunkt for såvel SAS-ledelsen som for de kabineansatte, der på tredje uge forhandler om nye overenskomster under ledelse af forligsmand Asbjørn Jensen.

I forvejen føler de danske kabineansatte sig chikaneret af kollegaer fra andre faggrupper, fordi de fortsat afviser at acceptere SAS-ledelsens sparekrav. SAS kræver, at de kabineansatte går 20 procent ned i løn, mens de samtidig skal arbejde 30 procent mere.

De danske stewardesser beretter blandt andet om verbale tæv fra piloter og norske kabineansatte, der tidligere har accepteret massiv lønnedgang.