SAS bekræfter sygemelding: »Vi kommer aldrig til at acceptere, at frit fagforeningsvalg tilsidesættes af junglelovsmetoder«

SAS bekræfter nu over for Berlingske, at selskabet har modtaget en sygemelding fra den vikar, som er blevet forsøgt truet til at melde sig ind i 3F. SAS kalder sagen alvorlig og helt uacceptabel.

En vikar ansat til at håndtere bagage i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn er sygemeldt efter sag om trusler fra kolleger, som vil have ham til at indmelde sig i 3F. Det oplyser SAS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS bekræfter nu over for Berlingske, at den vikar hos SAS Ground Handling, der har nægtet at melde sig ind i fagforbundet 3F, er sygemeldt.

»Vi kan bekræfte, at vi har modtaget sygemeldingen. Det respekterer vi naturligvis, og det har vi fuld forståelse for,« skriver kommunikationsdirektør i SAS, Karin Nyman, i en mail til Berlingske.

»Denne sag er alvorlig og helt uacceptabel. En medarbejder er blevet chikaneret og truet af en fagforening, fordi vedkommende er medlem af en anden fagforening end 3F. Jeg vil gerne understrege, at SAS står fuldstændig bag vores medarbejderes ret til frit at vælge fagforening,« skriver Karin Nyman.

Tidligere på dagen oplyste vikarens fagforening, Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, i en pressemeddelelse, at manden havde sygemeldt sig, efter at længere tids trusler, chikane og pres fra kolleger var blevet for meget for ham. Vikaren har nægtet at melde sig ind i 3F, da han ønsker at forblive medlem af IDA. Det har tre gange fået bagagoperatører i Københavns Lufthavn til at strejke.

»De personlige omkostninger i denne sag har for længst overskredet et acceptabelt niveau. Derfor ser vi det som det eneste rigtige at gøre. Der er grænser for, hvor meget en enkelt person kan – og skal – stå model til,« siger IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, i en pressemeddelelse.

SAS: Loven skal overholdes

Ifølge Karin Nyman fra SAS ser flyselskabet med alvor på sagen.

»SAS kan ikke acceptere og kommer aldrig til at acceptere, at det frie fagforeningsvalg sættes til side af de junglelovsmetoder, vi har været vidne til i denne sag. Loven skal overholdes, for at arbejdsmarkedet kan fungere. Så er den ikke længere. Vi ser fortsat med stor alvor på sagen,« skriver hun til Berlingske.

Sagen kom frem, da Berlingske i sidste uge kunne fortælle, at 3F'ere tilbage i juli i år havde truet vikaren for at få ham til at melde sig ind i fagforbundet. Vikaren havde optaget truslerne på en lydfil, som Berlingske har offentliggjort. 11. september mødte vikaren ind på arbejde, hvilket resulterede i, at hans kolleger gik i strejke, og flytrafikken i lufthavnen blev ramt. Det fik SAS til at hjemsende vikaren, hvorefter de ansatte genoptog arbejdet.

Efterfølgende tog 3Fs formand Per Christensen i weekenden afstand fra de trusler, som manden er blevet udsat for. Tirsdag i denne uge kom SAS så med en kraftig advarsel mod nye strejker i lufthavnen, hvis vikaren igen mødte på arbejde. Arbejdsretten har kendt sidste uges arbejdsnedlæggelse overenskomststridig. Når strejker er overenskomsstridig, kan SAS i sidste ende fyre medarbejdere, der deltager i dem.