SAS-appel til politikere

Tillidsfolk kræver, at staten griber ind over for SAS' krav til de ansatte om nedskæringer. Men politikerne afviser at blande sig.

Læs mere
Fold sammen
SAS har med Jørgen Lindegaard i spidsen spændt buen alt for hårdt i kravet om lønnedgang over for de ansatte. Det siger formanden for luftfartskoncernens danske kabinepersonale, Verner Lundtoft Jensen, som forlanger politisk indgriben over for SAS-ledelsens ultimative sparekrav.

»Jeg håber, at stat og regering snart begynder at reagere over for den måde, som man behandler en af landets største arbejdspladser på. Staten ejer halvdelen af selskabet. Man kan ikke bare kigge på, at SAS fjerner arbejdspladser fra den danske stat,« siger Verner Lundtoft Jensen.

Men selvom det er statskasserne i Sverige, Norge og Danmark, som ejer halvdelen af selskabets aktier, vil de danske politikere ikke blande sig.

»Det her er en arbejdskamp, og den griber vi ikke ind overfor. Hvis politikerne blandede sig hver gang en lønforhandling ikke kunne gå op, ville det være helt umuligt at være direktør for en statslig virksomhed,« siger Kaj Ikast (K), formand for Folketingets trafikudvalg. Han bakkes op af Venstres trafikordfører, Svend Heiselberg, og Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Bjarne Laustsen.

Nordmænd overtager jobs
Det danske kabinepersonale og SAS måtte fredag morgen efter 17 timers forhandlinger i Forligsinstitutionen erkende, at parterne har brug for en tænkepause. Kabinepersonalet, der ligesom piloterne er stillet overfor voldsomme sparekrav, genoptager forhandlingerne på søndag.

Lykkes det ikke SAS at opnå et sparemål på i alt to mia. kr., kan konsekvenserne som omtalt i Berlingske Tidende i går blive dramatiske.

I yderste konsekvens vil Jørgen Lindegaard gennemføre en drastisk nedskæring af koncernens aktiviteter som følge af et sammenbrud i spareforhandlingerne.