SAS-ansatte går ti procent ned i løn

HK-medarbejderne i SAS går ti procent ned i løn for at bevare deres job i Danmark. HK-formand John Dahl mener, at lønnedgang er skruen uden ende.

HK-medarbejderne i salgscentrene i SAS har accepteret en lønnedgang på ti procent, fordi de frygter, at andre skandinaviske udbydere ellers vil overtage deres jobs.

Dermed følger de i sporet på de 200 telefonsælgerne i SAS, som allerede tirsdag i denne uge sagde ja til en tilsvarende lønnedgang.

»Vi har gjort det eneste rigtige med denne lokalaftale, når vi tager medarbejderne og SASs situation i betragtning. Vi har accepteret en lønnedgang mod at få en bonusaftale, der afhænger af den enkeltes produktivitet,« siger Mai-Brit Hoff Kjeldsen, fællestillidsrepræsentant for de 200 HK-ansatte, der bliver omfattet af aftalen.

Alvorlig trussel
Baggrunden for lokalaftalen hos SAS er en benchmark-undersøgelse, der har sammenlignet det danske call-center med tilsvarende centre i Skandinavien. Konklusionen var, at produktiviteten skulle op og omkostningerne ned.

»Vi har været nødt til at tilpasse os de selskaber, vi er blevet benchmarket imod. Ellers ville nogle andre skandinaviske udbydere have fået opgaven for SAS. Det er altså en alvorlig trussel at have hængende over hovedet,« siger Mai-Brit Hoff Kjeldsen.

Hun mener, at der er tale om en rimelig god aftale, situationen taget i betragtning.

Ingen garanti
HK-formand John Dahl vil ikke kommentere den konkrete aftale. Men han understreger, at han har stor forståelse for lønmodtagernes dilemma, når de bliver sat over for valget mellem lønnedgang og udflagning af deres jobs.

Alligevel er han modstander af, at lønmodtagerne går ned i løn.

»Det er skruen uden ende. Fordi de ansatte går ned i løn, er der ingen garanti for, at ledelsen ikke kommer tilbage om et halvt år med et nyt tilbud fra et andet sted, og er interesseret i at snubbe 1.000 kroner mere,« siger John Dahl.

Han tror ikke på, at de danske lønmodtagere kan konkurrere på lønnen. De skal i stedet konkurrere på at være veluddannede og omstillingsparate.

Til det siger Mai-Brit Hoff Kjeldsen: »Det er fint nok, at have den holdning. Men hvad er vores alternativ. Hvis vi ikke vil gå ned i løn, så har vi ikke noget job i morgen.

I efteråret besluttede SAS at flytte luftfartsselskabets billetafregning til Indien.

Udflytningen kostede 170 luftfartsfunktionærer deres job. Lokalaftalen, som HK har indgået er sendt til urafstemning blandt medlemmerne, og resultatet vil blive offentliggjort d. 30 januar.