SAS aflyser over 200 flyafgange fredag

SAS aflyser forebyggende cirka 205 afgange fredag, så kunder ikke strander i udlandet, hvis der er konflikt.

FILE PHOTO: A Scandanavian Airlines, known as SAS, Airbus A320-200 airplane takes off from the airport in Palma de Mallorca, Spain, July 29, 2018. Picture taken July 29, 2018. REUTERS/Paul Hanna/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Hanna

En række af SAS' flyafgange bliver fredag aflyst forebyggende på grund af en mulig overenskomstkonflikt mellem piloter og luftfartsselskabet. Det oplyser SAS på Facebook.

205 afgange skulle være aflyst, heraf 23 fra København. Det oplyser Mariam Skovfoged, pressechef i SAS, til DR.

Af facebookopslaget fremgår det hverken, hvilke eller hvor mange flyafgange der er tale om. Der er tale om afgange mellem klokken 00.00 fredag og klokken 13.00 samme dag.

Aflysningerne sker ifølge SAS, så passagerer og flypersonale ikke ender med at strande på en destination, hvis en konflikt bryder ud mellem piloter og luftfartsselskabet fredag.

Repræsentanter fra de to parter mødes torsdag i henholdsvis Norge, Sverige og Danmark for at forsøge at nå til enighed. Striden går blandt andet på piloternes vagtplaner og arbejdsforhold.

Piloterne i SAS har varslet, at de går i strejke fra fredag, hvis ikke der inden midnat torsdag er indgået en aftale med det skandinaviske luftfartsselskab.

Det drejer sig om i alt 1500 piloter, eller omkring 95 procent af piloterne i selskabet.

Hvis strejken bryder ud, kan det betyde, at tre ud af fire SAS-fly bliver på jorden, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Det kan berøre mellem 50.000 og 60.000 passagerer, oplyser Knut Morten Johansen, der er kommunikationschef i den norske afdeling af SAS, til NTB.

Der er dog nogle fly, som med sikkerhed vil lette. Det gælder fly fra enten SAS' alliancepartnere i Star Alliance eller hos underleverandører, da de ikke bliver påvirket af strejken.

Det er omkring 30 procent af afgangene. De sidste 70 procent forventes at blive ramt af en eventuel strejke.

SAS opfordrer kunder til at tjekke status på deres afgange, inden de tager i lufthavnen fredag.

»Hvis du har booket et fly, bedes du venligst tjekke din booking, inden du tager i lufthavnen. Vi beklager, at I som kunder bliver påvirket af den mulige strejke,« skriver SAS på sin hjemmeside torsdag aften.

Her oplyser luftfartsselskabet samtidig, at det tilbyder gratis ændringer for rejsende, hvis afgangen er mellem 26. og 29. april. Har man booket billet gennem et bureau, skal man rette henvendelse til bureauet i stedet for til SAS.

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen har tidligere vurderet over for Ritzau, at en strejke kan koste SAS omkring 75 til 100 millioner svenske kroner om dagen, hvis alle SAS' fly parkeres på landjorden.

/ritzau/